I samarbete med Cashewmeetly
Hej hörrni! Som ni kanske sett så har jag gått in i ett samarbete med det nylanserade företaget Cashewmeetly där jag faktiskt gått in som delägare och kommer hjälpa dem med att marknadsföra och utveckla sig. Det känns superkul! Cashewmeetly är ett företag grundat av den sociala entreprenören Linnea Falkinger som tar vara på de svårhanterade cashewäpplena, torkar dessa och skeppar dem från Senegal till Sverige där de kan säljas. Jag har beskrivit historien bakom produkterna (som är ganska fantastisk!) mer i ett tidigare blogginlägg, här!
Hur smakar cashewäpplen då? Det är en helt relevant fråga då det ju verkligen är en helt ny produkt på marknaden, och helt olik någonting jag någonsin testat.
Enkelt sammanfattat kan man beskriva det som en mustig, lätt sötsyrlig och lite lätt fruktig smak med ett härligt tuggmotstånd som lite påminner om fast torkad aprikos. Det är ju trots allt en torkad frukt, men mycket mindre socker än aprikos eller mango som smaken påminner liiiiite lätt om när den är torkad. Den tar väldigt bra åt sig av marinader och såser och funkar framförallt bra i rätter där man antingen kan täcka, balansera eller utnyttja den lätta sötsyrliga smaken.
Några exempel på just det är Yakinikun jag gjorde i mitt förra recept, där jag balanserar smakerna genom att reducera såsens risvinsvinäger och socker till förmån för cashewäpplets naturliga sötsyra, eller som i det här receptet på tacos där den heta marinaden funkar just perfekt tillsammans med sötma och syra! Kombinationen blir helt fantastisk om jag ska vara ärlig, och cashewköttet bidrar verkligen till att skapa något helt eget!
Konsistensen tycker jag blir som bäst när man kokar cashewäpplet först 30 minuter innan man använder den till att steka eller hacka som i det här receptet. Om du istället gör en gryta så kan du bara låta cashewäpplet i såsen tills det är klart.
Tacos al pastor, 4 portioner
- 150 g torkad Cashewmeetly
- 3 vitlöksklyftor
- 3 msk chipotlepasta
- 1 msk rökt paprikapulver
- 1 msk spiskummin
- 1 tsk malda nejlikor
- 1 msk oregano
- 1 dl ananasjuice (från en burk med inlagd ananas)
- 2 ringar inlagd ananas
- 1 ½ msk japansk sojasås
- 2 msk rapsolja
Ananassalsa
- 2 röda tomater
- 4 skivor inlagd ananas
- 1/2 kruka koriander
- juice från 1 lime
- 1 salladslök
- 1/2 röd chili
- Salt
Till servering
- Srirachasås
- Färsk koriander
- 12 små tortillabröd
Gör så här
Tacos Al Pastor
- Börja med att förkoka ditt cashewkött i rikligt med saltat vatten i ca 45 minuter så det blir mört och ökar i storlek. Häll därefter av vattnet.
- Skala och riv vitlöken. Hacka cashewnötsköttet i mindre bitar, ca 1×1 cm stora. Hacka även 2 ringar ananas. Blanda cashewköttet, vitlök, ananas, chipotlepasta, rapsolja, sojasås, ananasjuice och kryddor och blanda väl. Låt dra i 10-30 minuter eller så länge du hinner. Bägge dessa steg kan förberedas dagen innan!
- Vänd ner cashewmeetly och marinad i en stekpanna och stek på medelhög värme tills all marinad stekt in i cashewköttet och det har fått fin färg. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
Ananassalsa
- Skölj och tärna tomaten. Skiva salladslöken fint. Skär 4 ananasringar i småbitar. Skölj och finhacka chilin och koriandern. Blanda ihop allt och smaka av med limejuice och salt. Låt dra 10 minuter innan servering
Servering
- Stek tortillabröden snabbt så de mjuknar och doftar gott.
- Fyll varje bröd med ett par matskedar stekt cashewkött och toppa med ananassalsa och srirachasås. Servera 3 små tortillas per portion!