fbpx

Test av Dafgårds nya vegorätter – Collab med Rätt Rätt och Amir Kheirmand


Hej!
I onsdags besökte jag Amir Kheirmands matstudio Eat i Västerås och spelade in ett avsnitt till hans youtubekanal Rätt Rätt där han brukar testa olika nya produkter för att hjälpa folk att hitta rätt i djungeln av olika matprodukter och grejer som dyker upp på marknaden stup i kvarten. Det är en av Sveriges största matyoutubekanaler och när han frågade om jag ville komma förbi och testa lite vegoprodukter så ställde jag självklart upp!
Utöver att driva Rätt Rätt så har Amir en massa olika järn i grytan. Dels vann han – som en hel del av er säkert har koll på – Sveriges Mästerkock 2014 och har sedan dess jobbat med en massa olika matrelaterade projekt. Främst driver han färdigmatsföretaget Schysst Käk som bland annat gör olika sorters pulled porkrätter och tillbehör till dem – där ibland en färdigkryddad vegetarisk version gjord på jackfruit! Amir berättade att de faktiskt är Sveriges största importör av jackfruit! Det är ganska crazy 😛 Och väldigt kul – jackfruit är ju grymt, och det är kul att se att det slår igenom på lite större bredd.


Som ni kan se i videon så testade vi Dafgårds nya vegetariska färdigrätter som kom ut på marknaden för bara några veckor sedan. Dafgård är ju frysmatens okrönta kungar med kött-klassiker som Karins Lasagne, Kalops, Schnitzlar och en massa andra rätter. Så att de skulle komma ut med ett gäng vegetariska rätter också kändes ju ganska givet. Frågan är hur bra de är?
Vad vi tyckte? Ja, kolla på videon så får ni se själva…

Tyvärr blev vi tvungna att konstatera att vi verkligen inte gillade matlådorna. Visst – det är micromat anpassad för att värmas upp, och det är svårt att ställa jättehöga krav på den typen av mat – men, om man till exempel jämför med Felix vegetariska grytor, eller många av de icke-vegetariska alternativ som även Dafgårds har så var det här verkligen inte mycket att hänga i julgranen.

Det är okej att ha i lite extra fett, att göra portionerna stora nog för en vuxen person (framförallt iom att vegetariskt oftast i sig innehåller lite mindre kalorier än kött, så det behövs!)

Det var genomgående dåligt kryddat och alldeles för osalt. Sunkiga grönsaker som förde tankarna till den billigaste typen av frysta wokpaket och ganska konstiga smakkombinationer. Överlag kändes det som att de fastnat ganska rejält i ”vanlig mat med en twist” facket och serverade broccolibiffar med linsgryta och sockerärtor(?), dumplings med sötsur tomatsås (?) och wokgrönsaker och falafel med paprikasås, kvargsås (?) och bönpasta. Det vill säga, inte riktigt rätter med en röd tråd… Vilket skulle ha kunnat funka, om det inte vore så att rätterna dels var så otroligt smaklösa (varken fett eller salt vart man än såg) och väldigt små. Det känns lite som att de gjort de här rätterna med extremt hälsomedvetna kvinnor som räknar varenda kalori och inte bryr sig ett dugg om smak, så länge det är vegetariskt och ”hälsosamt” som målgrupp. Det vill säga precis sån mat som INGEN ANNAN VILL ÄTA OM DE HAR ETT VAL.
Och precis sån mat som skrämmer bort folk som är nyfikna på vegansk och vegetarisk mat. Vilket är väldigt tråkigt, och säkert inte det som Dafgårds avsåg… Men ändock resultatet, och det kan jag aldrig tycka är bra.


Kom igen nu Sveriges matproducenter! Släpp sargen och kom in i matchen – vegetarisk mat måste inte vara tråkig och så hälsosam att det växer groddar på den. Det är okej att ha i lite extra fett, att göra portionerna stora nog för en vuxen person (framförallt iom att vegetariskt oftast i sig innehåller lite mindre kalorier än kött, så det behövs!), men framförallt att göra maten VANLIG.
Falafel med bönpasta hade till exempel potential – tills falafeln inte klarade av att micras utan att bli torr, pastan var osalt och såsen bara smaklös. Och ärligt talat – vad gjorde den där kvargen där annat än att jävlas med veganerna? Den kändes helt meningslös.
Gör om. Gör rätt! (Och skippa mjölkprodukterna – de kändes helt onödiga. Ni kan lika gärna göra en god sås på havreyoghurt eller kikärtsmajonnäs om ni nu vill ha något vitt och krämigt i en liten klick i hörnet.)
End rant.
P.S Innan någon frågar – även om jag äter mestadels veganskt – framförallt efter den senaste månadens veganutmaning med ICA så skulle jag inte kalla mig vegan, då jag ibland gör sånt här och testar produkter som innehåller ägg och mjölk. Så jag vet att kvarg inte är veganskt! 🙂 D.S

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
12 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
12
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!