fbpx

The Borneo Case – Svenska banker investerar våra sparpengar i skövling av regnskog


Hej!
Här kommer ett väldigt ovanligt, men minst lika viktigt inlägg på Jävligt Gott. Det kommer inte alls handla om mat, men om något annat som ligger mig väldigt nära om hjärtat och som har lika mycket som vad vi äter att göra med hållbarhet och att ta ansvar för hur vi påverkar naturen och den planet vi lever på. (Mer mat kommer snart, jag har fullt upp med massor av projekt som ni kommer få höra mer om nästa vecka!)
Visste ni att över 90 % av Borneos regnskog har skövlats för att lämna plats åt kolgruvor, vattendammar och palmoljeplantager? Och att detta har möjliggjorts av Malaysias egna politiker som med stöd av västerländska banker och investerare tjänat otroligt stora mängder pengar, privat, på detta. Ursprungsbefolkningarna som levt i skogarna som skövlats får se sina ursprungsmarker jämnade med marken eller begravda under enorma vattenmassor från vattenkraftsdammar utan vare sig ersättning eller förvarning.
Det har kallats världens största miljöbrott, och det har möjliggjorts av en grovt korrupt regim som i sin tur har stöttats av pengar och system från västerländska företag och banker som investerat i de mycket lönsamma industrierna.

Det rör oss för att det är våra svenska banker som investerar våra pensionspengar i de företag som skövlar regnskogen, anlägger ohållbara palmoljeplantager och river upp svarta sår efter stenkol i marken.


Det visste inte jag. Anledningen till att jag nu över huvudtaget ens hört talas om det här är för att min svåger, Dylan Williams och hans kollega Erik Pauser spenderat de senaste fem åren med att dokumentera ett litet antal aktivisters arbete för att ställa de ansvariga malaysiska politikerna inför rätta och kämpa för ursprungsfolkens rättigheter. Det har blivit till en dokumentärfilm, The Borneo Case, som hade Sverigepremiär igår och som kommer att marknadsföras tillsammans med Naturskyddsföreningen och organisationen Fair Finance i Sverige.
För det här rör Sverige också. Inte bara för att vi självklart också påverkas av ökade klimatförändringar på grund av regnskogsskövlingen och tycker att det som händer är hemskt på ett medmänskligt plan. Det rör oss för att det är våra svenska banker som investerar våra pensionspengar i de företag som skövlar regnskogen, anlägger ohållbara palmoljeplantager och river upp svarta sår efter stenkol i marken. Alla stora svenska banker kan kopplas med investeringar till företag som bidrar till skövlingen av regnskogen och till den korrupta regimen i Malaysia som skor sig på att skövla den skog de satts för att beskydda.
Du kan göra skillnad. Gör som jag och 10 000 andra svenskar har gjort på bara några dagar, och maila din bank och  kräv att de slutar investera i skövling av regnskogen och att finansiera en korrupt regim. Den enda anledningen till att regnskogen skövlas på det här sättet är för att folk kan tjäna stora pengar på det, och det enda sättet de kan göra det på är genom att hålla det osynligt. Genom The Borneo Case sätts luppen på det som sker och vi här i väst kan agera med våra fötter och gå till banker som inte investerar i korruption.
Och just nu är Ekobanken den enda svenska bank som INTE gör det… 🙁
Här kan ni läsa mer och hitta källor på all information ovan:
The Borneo Case’s hemsida
Naturskyddsföreningens kampanjsida
Fair Finance hemsida
DN.se – Svenska miljarder bidrar till skövling av regnskog
Dagens Industri – Svenska sparpengar skövlar på Borneo

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Artiklar

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!