fbpx

Träffar kulturministern

och lagar vegansk sill!

I veckan hade jag den stora äran att få bjuda in vår kultur, demokrati och idrottsminster Amanda Lind till studion för ett samtal om flera av mina hjärtefrågor. Jag passade också på att lära henne att göra vegansk auberginesill på två olika sätt.

Kan man fira en riktig jul utan kött på julbordet? Kan bönder och veganer mötas i ett vettigt samtal om hur vi löser klimatkrisen? Kan idrottsrörelsen lära sig något av The Game Changers och Vego i Världsklass och har de något ansvar att lyfta hållbarare dieter nu när köttet uppenbarligen inte längre behövs för att prestera?

Detta och mycket mer pratade vi om medan vi lagade vegosill och snackade i den hittils längsta videon på Jävligt Gotts Yoububekanal hittils!

Filmen har ni här uppe och receptet på sillen har ni här:

SENAPSSILL 45 MIN + 8 H MARINERING, 1 ST 1,5 DL BURKAR

Ingredienser Senapssill

  • ½ stor aubergine
  • ½ rödlök

Lagen:

  • 1,25 dl vatten
  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 0,75 dl socker
  • 3 grovt krossade kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 3 kryddnejlikor

Senapssåsen:

  • 1 dl rapsolja
  • 3 msk skånsk senap
  • 2 msk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger (vitvinsvinäger fungerar också!)
  • 1 dl hackad dill
  • vitpeppar
  • salt

Gör så här:

  1. Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.
  2. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.
  3. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.
  4. För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.
  5. Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.
  6. Skiva löken fint och blanda den och auberginen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
  7. Dagen då det ska ätas: Fixa senapssåsen.
  8. Blanda alla ingredienser till såsen förutom dill och rapsolja i en skål.
  9. Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin.
  10. Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar.
  11. Ta ut auberginen ur kylskåpet och häll av lagen från löken och auberginen.
  12. Blanda ner senapssåsen i de inlagda grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering.

Lite så här, fast med sillbitar i!

VÄSTKUSTSSILL 45 MIN + 8 H MARINERING, 1 ST 2,5 DL BURKAR

Ingredienser citronsill:

  • ½ stor aubergine
  • 1/2 dl färska dillkvistar

Lagen:

  • 1,25 dl vatten
  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 0,75 dl socker
  • 1 lagerblad

Västkustsås:

  • 2 dl vegansk majonnäs eller havrefraiche
  • 3 msk tångcaviar, blandade färger
  • ca 1-2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/2 dl hackad färsk dill
  • 1 finhackad liten rödlök
  • salt och svartpeppar
  • Olivolja

Gör så här:

Sillen

  1. Dagen innan: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.
  2. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.
  3. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Lägg åt sidan.
  4. För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.
  5. Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.
  6. Blanda auberginen och dillen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.

Såsen

  1. Hacka löken och dillen
  2. Blanda ihop alla ingredienser till såsen
  3. Häll av lagen och blanda ner auberginefiléerna i västkustssåsen
  4. Låt dra i någon timme innan servering

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med kulturministern Amanda Lind!
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!