fbpx

Umamiburgare med VegMes nya Seaweedburgare

Taste it to believe it!

Hej!
Jag hoppas allt är fint med er! Om nu knappt två veckor så tar Jävligt Gott över Almedalen och sätter upp Almedalsveckans största veganska grillrestaurang någonsin, och just nu pågår förberedelserna för fullt. Personalen är anställd, resorna och boendet bokat, alla tillstånd är skaffade, menyerna satt, råvarorna beställda, rätterna klimatberäknas och vi börjar ladda upp marknadsföringsarbetet rejält för att det ska bli så bra som möjligt!
En av de absolut roligaste grejerna med restaurangen är alla grymma partners som jag har lyckats skrapa ihop och fått med mig för att kunna sätta upp restaurangen! Inte minst ska credd gå till Anders Ramsay, kockesset som hjälper mig att styra upp allt det praktiska kring restaurangen och utan vilken jag aldrig hade lyckats med det här. Anders har en bakgrund med över 30 år inom kockyrket och har bland annat lagat den veganska Nobelmiddagen tio år på raken och varit med och satt upp restaurang Växthuset i Skanstull. Han är en av Sveriges främsta pionjärer inom växtbaserad restaurangmat och det är en ära att få jobba med honom!
En annan partner jag är väldigt peppad på att kunna presentera ett nytt samarbete med som både innefattar restaurangen på Almedalen och ett nytt samarbete här på bloggen är det Svenska familjeföretaget VegMe som det senaste året har gjort megasuccé med sina goda och innovativa vegoprodukter! Första gången jag kom i kontakt med dem och blev riktigt imponerad var när jag smakade deras burgare i Vegan Soul Trains foodtruck förrförra sommaren. Den var större än de flesta andra burgarna på marknaden, hade bättre textur och rejält bra smak. Då fanns VegMes produkter bara på City Gross där de var lite svåra att få tag i, men nu expanderar de starkt i Sverige och finns på ICA, Coop, Hemköp, Willys, Mat.se, Mathem.seCoop.se.

Sveriges godaste veganburgare?! ??? Ny stor recension av @vegansoultrain på bloggen. In å läs vad jag tyckte, länk i bio ➡@javligtgott. (Spoiler: SER NI BILDEN?!? ????) Vill ni se mer av #sthlmsbestvegoburger? Ge mig en röst i @matbloggspriset Folkets val, Sveriges största tävling för matbloggare. Go Vego! ❤✊? I. ??Big new review of what might very well be the best vegan burger in Sweden. Read all about it on my blog! Link in bio (in Swedish, but use google translate! ? Btw, I’m nominated in the biggest food blogger competition in Sweden. Pls gimme a vote! ❤ (Link in the blogpost) #burgers #burger #vegoburger #veganburger #veggieburger #burgershare #vegoburgare #veganburgare #veganburgershare #burgerporn #hamburger #hamburgers #jävligtgott #vegan #vegansofig #veganeats #veganfoodshare #vegetarian #vegetarianfood #veganfoodporn

Ett inlägg delat av Gustav Johansson (@javligtgott)


Ni har säkert sett deras nya snygga reklamkampanj på bussar, tunnebana och på internet på senaste! Och jag måste faktiskt säga att jag tycker att Oatly börjar få konkurrens i kategorin smarta och roliga vegoreklamer! Eller vad sägs om:

Fry a burger – Not the planet
Save the planet – There is no kebab on mars
A bolognese a day – Keeps the doomsday away
Save the world – One taco at a time
Have some stew – The world depends on you

Genialiskt! 😀


VegMe har lanserat tre nya produkter för sommaren; vegobullar, en ny BBQ Burgare som påminner ganska mkt om deras förra men med en riktigt schysst grillad ton och så en helt ny och unik produkt: Seaweed burgare! Det är den vi kommer jobba med i det här receptet, och den kräver verkligen lite särskild uppmärksamhet.
För att kunna göra den här burgaren har VegMe funnit källan till algerna på saltstänkta Kosteröarna i Bohuslän och säkerställt leveranser av svensk sockertång som odlas på rep i kontrollerade odlingar. Sockertång är en supergod brunalg proppfull med näring och umamismak. Den japanska kombualgen och den svenska sockertången tillhör samma algfamilj.
VegMe har processat algerna, blandat den med soja och med svarta bönor och fått fram en helt unik produkt med en tydlig och god smak av alger och svarta bönor. Algsmaken påminner mig ganska mycket om buljongen från en ramensoppa, snarare än tångrom eller den japanska sjögrässalladen som vi kanske oftast förknippar med. Den passar perfekt med de svarta bönorna och ger en karaktär som snarare på minner om en umamistinn bönburgare än en sojabiff. Väldigt spännande!
I det här receptet har jag valt att ta vara på umamitonerna i biffen och gjort en hamburgare inspirerad av mötet mellan Sverige och japan med tyngdkraft på umami, den femte smaken som skapar kropp och rymd i smakerna.
Dressingen kryddar jag med ljus sojasås, vitlök och senapspulver för en liten extra kick. Svartkålen som i sig har ganska många naturliga umamitoner kryddas också den med soja och vitlök, burgaren toppas med friterad lök (ummmmaaaaami) och avslutas sedan med syran från inlagd lök som slår igenom och balanserar upp all vitlök och den feta dressingen. Hur bra som helst! Biffen kommer verkligen till sin rätt här med sin sälta, sin egna umami och sin tuggiga konsistens. Taste it to believe it!


Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates requiredDELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

sjögräsburgare med umamidressing, stekt svartkål och rostad lök
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
6 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
6
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!