fbpx

Vegankebab med röd och vit sås – Recept tre ifrån Grill & BBQ SM 2017


Hej!
Vi fortsätter att visa upp allt smarrigt vi gjorde på Grill & BBQ SM i maj här på bloggen! Jag var där för att visa upp framtiden för vegetarisk BBQ och skuggtävla med mina vegetariska rätter mot deras olika köttkonstallationer.
Det fanns sex kategorier, och de jag ställde upp med i högrevskategorin och i kambenskategorin hittar ni här! Det var Texas chili med blomkålspuré och Oumph ribs med elotes. Sjukt svulliga och goda rätter som verkligen kan få en att fundera två gånger på det här med att vego skulle vara snällt och försiktigt.
Idag tänkte jag visa upp det tredje receptet från tävlingen, som jag ställde upp med i kycklingkategorin. Jag tolkade det här med kyckling lite småfritt, men tänkte att oumph ju är ganska likt kyckling, och framförallt med kikkomansoja som inte färgar vegoköttet så mycket så blir slutresultatet ganska likt ett spett med grillade kycklingbitar på. Till kycklingrätten skullde det serveras kvisttomater, så jag gjorde det inte svårare för mig än att jag grillade ett gäng sådana också.

Nu ska jag inte vara den som är den, men om ni ännu inte har hunnit att testa detta så måste ni verkligen ge det ett försök! Grundkryddningen till kebaben har jag lånat/inspirerats av från Zeinas Kitchen som är en riktig expert på det här med allt vad kebab heter.
Kebab finns i alla olika typer och utföranden och varierar väldigt beroende på vilket land eller till och med vilken region i olika länder du är i. Gemensamt har de dock att de är köttbaserade och för det mesta grillas. Men där slutar ofta likheterna. Vissa består av hela köttbitar och andra av malet kött. Vissa ska absolut vara på lamm, andra absolut på kyckling och en tredje absolut på nötfärs. Vissa är väldigt kryddade och andra är i stort sett bara kött på en pinne.
Då vegokött blir lite tråkigt om du bara trär upp det på en pinne utan marinad så har jag valt att utgå ifrån ett persiskt recept på kobideh kebab som är en mer uppkryddad variant, ofta gjord på nöt- eller lammfärs. Här samspelar kummin (inte spiskummin, utan det vi i Sverige kallar brödkummin), paprikapulver, oregano och svartpeppar med hackad färsk vitlök och riven och urpressad gul lök. Jag kryddar upp det extra med mörk grönsaksfond och kikkomansoja för att ge kropp och så klart en redig splash med tabasco för en extra kick.
Till kebaben serverade jag både en enkel ”röd” chilisås på habanerotabasco och en ”vit” vitlökssås på Oatlys havrefraiche. Mums!

[hr]

[hr]

Följ mig gärna också på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration! 

[hr]
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! 

* indicates required
DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

Från Bråvallafestivalen
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
3 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
3
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!