Hej vänner och gott nytt år!
Så här de sista dagarna innan nyår vill jag bjuda på ännu lite mer nyårsinspiration med förhoppning om att kunna göra er nyårsmeny så god som möjligt! Ni vet väl att äta veganskt inte på något sätt innebär att ni behöver äta tråkigare än andra?
Jag ville göra en riktigt mustig gryta baserad på Vegonade Black Garlic och tänkte att jag skulle försöka mig på att göra en uppgradering av mitt galet populära recept på boeuf bourguignon. Jag har använt Vegonade Black Garlic som bas, vilket ger en svåröverträffad umamiboost och allt fett du behöver, och så har jag långkokat rödbetor i grytan tillsammans med den rökta tofun som jag bröt i stora grova bitar och använde som grytbitar.
Att använda rökt tofu som grytbitar blev faktiskt riktigt bra! Det är viktigt att steka dem i början så de får en seg stekyta som gör att de håller konsistensen bättre när de kokas. Att långkoka dem gör dem också lite segare, vilket ger effekten av en lite seg yta och mjukare inre, vilket åtminstone jag gillar! Jag bröt bitarna ganska stora, lite större än en vanlig munsbit, vilket både gav dem ett oregelbundet utseende och som gav ett en schysst upplevelse av lite större grytbitar, lite som tärnad högrev. Kul tycker jag! Så klart kan du dock använda vanliga grytbitar från oumph, vegme eller anamma också om du vill istället.
Kombinationen av den rökta tofuns smak, umamin från vegonaden och smaken och färgen från rödbetorna gav en intensivt mustig och mörk gryta, verkligen en rolig variation på den vanliga boeufen!
Vegansk Boeuf Bourguignon med rödbetor och svart vitlök, 4-6 portioner
- 2 paket rökt tofu á 260 g st
- 3 hela färska rödbetor
- 1 påse Vegonade Black Garlic á 100 g
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk torkad timjan
- 1 msk vetemjöl
- 3 klyftor vitlök
- 1 msk socker
- 5 dl rödvin
- 2 tsk kinesisk mörk sojasås
- 2-4 dl vatten
- 150 g svartkål
- 200 g champinjoner
- Salt och svartpeppar efter smak
- Persilja att toppa med
Potatismos till servering
- 1 kg mjölig potatis
- 1 dl havregrädde
- 2-3 msk margarin
- 0,5-2 dl havredryck
- Lite riven muskot
- Salt och vitpeppar
Gör så här
Grytan
- Skala rödbetan och skär i ca 2×2 cm stora tärningar av rödbetan. Bryt tofun i ungefär lika stora bitar. Det blir roligare om du bryter försiktigt för hand istället för att skära, då ytan på bitarna blir mer oregelbunden.
- Hetta upp en gryta med hela påsen Vegonade och fräs rödbetorna och tofun i vegonaden tills tofun fått lite stekyta.
- Skala och grovhacka 2 vitlöksklyftor. Sänk värmen något och rör ner mjöl, tomatpuré, den hackade vitlöken och timjan och fräs i någon minut till så allt blandas väl och tomatpurén inte längre är rå.
- Slå i rödvin, sojasås, socker och lite vatten och låt koka upp. Lägg på locket på grytan och koka i ca 1,5 timme på låg värme.
- När koktiden börjar närma sig sitt slut så skär du svampen i kvartar eller halvor beroende på storlek, och skär svartkålen i ca 5 cm stora bitar. Skala och riv den sista vitlöksklyftan. Stek svartkålen och svampen med lite salt, peppar och vitlöken tills grönsakerna fått stekyta och svampen minskat rejält i storlek och blivit fast.
- Rör ner grönsakerna i grytan, späd med lite extra vatten efter behov och smaka av med salt och peppar.
- Låt koka i 10 minuter och servera därefter med lite persilja på toppen!
Potatismos
- Skala och skär potatisen i ca 2×2 cm stora kuber. Koka mjuka i saltat vatten.
- Häll av vattnet och häll ner salt, vitpeppar, muskot, havregrädde och margarin. Mosa med en potatisstöt eller en slev och späd därefter till önskad konsistens med havredryck. Smaka av på nytt med salt, peppar och muskot och servera omgående med grytan.