fbpx

Vegansk bouillabaisse


Hej!
Det här receptet har jag sugit på att laga länge! Det är ett av de tio recept jag samlade in till min ”att laga lista” i höstas när jag utlyste en kokbokstävling till de tio roligaste recepten att veganisera och som jag tänkte börja sätta tänderna i här under våren.
Bouillabaisse är i min bok en av de stora klassiska franska rätterna, och därmed en enormt stor del av vårt västerländska matarv (lite som min bourguignon, hint hint, och ungefär lika svårstavad!). Det är GIVET att det borde finnas en riktigt kick ass vegansk version av den där ute för alla å envar att njuta av. Nu är jag verkligen inte först ut att göra en egen vegansk bouillabaisse, men detta är kort och gott Jävligt Gotts version och det går inte av för hackor 😛 (hrm… not so humble brag).
Som vanligt när jag försöker veganisera ett klassiskt recept så har jag utgått ifrån ett gäng köttrecept för att försöka förstå mig på grunden i originalreceptet och vad som får en bouillabaisse att smaka som just en sådan och sedan försökt hitta motsvarande upplevelser i det vegetabiliska köket. Jag har ju en liten utmaning här med det faktum att jag bara har ätit äkta bouillabaisse några enstaka gånger i mitt liv och den då var lagad av min kära far någon gång tidigt 2000-tal. Så jag har ingen riktig egen smakerfarenhet att utgå ifrån, men tycker ändå att jag fick till något riktigt gott!

Receptet jag i slutändan utgick från var detta på Mitt kök Expressen. Det kändes enkelt och ganska grundläggande utan onödiga krusiduller.
Den stora skillnaden här är ju givet. Vegansk bouillabaisse har ingen fisk och inga skaldjur i sig. För att kompensera för det har jag dels använt mig av både kombu och nori – dvs två sorters alger i buljongen för att få till en schysst havssmak, och sedan använt mig av en kombination av olika grönsaker och proteinkällor för att få till den där varierande konsistensen som en fiskgryta med både torsk, lax, musslor och räkor har.
Tofu fick stå för fiskens mjälla konsistens, stekt ostronskivling ersätter musslornas lite tuggigare och segare konsistens och svartkål och blomkål ger en trevlig variation och passar jättebra i den här typen av grytor. Jag använde också tempeh när jag lagade grytan själv, men föredrar faktiskt tempeh knaperstekt snarare än kokt såhär i grytor – så jag rekommenderar att ni bara kör med tofu i era soppor!


Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required


<div ”=””>DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

fransk fiskgryta med tofu och grönsaker
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
2 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
2
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!