Hej!
Det här receptet har jag sugit på att laga länge! Det är ett av de tio recept jag samlade in till min ”att laga lista” i höstas när jag utlyste en kokbokstävling till de tio roligaste recepten att veganisera och som jag tänkte börja sätta tänderna i här under våren.
Bouillabaisse är i min bok en av de stora klassiska franska rätterna, och därmed en enormt stor del av vårt västerländska matarv (lite som min bourguignon, hint hint, och ungefär lika svårstavad!). Det är GIVET att det borde finnas en riktigt kick ass vegansk version av den där ute för alla å envar att njuta av. Nu är jag verkligen inte först ut att göra en egen vegansk bouillabaisse, men detta är kort och gott Jävligt Gotts version och det går inte av för hackor 😛 (hrm… not so humble brag).
Som vanligt när jag försöker veganisera ett klassiskt recept så har jag utgått ifrån ett gäng köttrecept för att försöka förstå mig på grunden i originalreceptet och vad som får en bouillabaisse att smaka som just en sådan och sedan försökt hitta motsvarande upplevelser i det vegetabiliska köket. Jag har ju en liten utmaning här med det faktum att jag bara har ätit äkta bouillabaisse några enstaka gånger i mitt liv och den då var lagad av min kära far någon gång tidigt 2000-tal. Så jag har ingen riktig egen smakerfarenhet att utgå ifrån, men tycker ändå att jag fick till något riktigt gott!
Receptet jag i slutändan utgick från var detta på Mitt kök Expressen. Det kändes enkelt och ganska grundläggande utan onödiga krusiduller.
Den stora skillnaden här är ju givet. Vegansk bouillabaisse har ingen fisk och inga skaldjur i sig. För att kompensera för det har jag dels använt mig av både kombu och nori – dvs två sorters alger i buljongen för att få till en schysst havssmak, och sedan använt mig av en kombination av olika grönsaker och proteinkällor för att få till den där varierande konsistensen som en fiskgryta med både torsk, lax, musslor och räkor har.
Tofu fick stå för fiskens mjälla konsistens, stekt ostronskivling ersätter musslornas lite tuggigare och segare konsistens och svartkål och blomkål ger en trevlig variation och passar jättebra i den här typen av grytor. Jag använde också tempeh när jag lagade grytan själv, men föredrar faktiskt tempeh knaperstekt snarare än kokt såhär i grytor – så jag rekommenderar att ni bara kör med tofu i era soppor!