***I Samarbete med VegMe***
Hej!
Hoppas allt är fint med er! Jag har just påbörjat min semester, och kom just tillbaks från ett 5 km långt spring så jag mår helfint här just nu måste jag säga 🙂 Förra veckans eskapader i Almedalen börjar sjunka in lite och jag är otroligt nöjd och stolt över allt vi har åstadkommit. Nu kvarstår bara allt annat, att dela med mig av alla recept, att skicka alla utgående fakturor, betala alla ingående fakturor och att utvärdera och ta vara på alla lärdomar. De sista tre grejerna kommer inte ni behöva ta så stor del av, men den första ska jag glatt göra mitt bästa för att involvera er i.
Här kommer det första av alla recept som vi serverade i Almedalen. Flera av dem är nya versioner av klassiska rätter här ifrån bloggen, men alla har sin egen nya touch och förtjänar verkligen lite uppmärksamhet. Den här rätten var en av våra tre huvudrätter på restaurangen och jag tror faktiskt att det var min egna personliga favorit under veckan.
Det är dessutom ett av mina egna absoluta favoritrecept genom tiderna. Framförallt i grilltider är en mustig chiligryta kokt på vegokött med tonvis av chili, kryddor och öl. Givetvis var det ett av ge de givna recepten på Restaurang Jävligt Gott i Almedalen tillsammans med ett gäng smarriga tillbehör 🙂 Det som höjde grytan ett extra snäpp var mitt samarbete med VegMe vilket gjorde det möjligt för oss att laga grytan på deras naturella Pulled VegMe, ett fantastiskt smarrigt vegokött som på många sätt påminner om konkurrenten Oumph, men som i min bok är snäppet vassare då det dels har en mer varierad konsistens, mer fibrer och är saftigare och bättre smaksatt. Helt enkelt ett riktigt bra vegokött för grytor!
;
En intressant detalj med det här receptet var att det var det recept från hela restaurangmenyn som vi hade störst problem med att få att hålla sig inom ramarna för WWF:s One Planet Plates ramar för klimatutsläpp. Det stora problemet visade sig vara riset som vi ursprungligen planerade att servera till chilin. Ris släpper nämligen ut höga halter av metan under sin odlingsprocess och måste dessutom transporteras långa sträckor för att komma hit till Sverige. Vi valde istället att servera rätten med nachos, pitabröd och rikligt med sallad. Ris har en klimatpåverkan på 0,14 kilo CO2 per kg vs majsnachos som bara har 0,02!
Grytan serverades med en vegansk vitlökssås, en chilisalsa och en stor grönsallad, vilket jag verkligen rekommenderar! Krydda efter ditt eget tycke, men i min bok ska en chiligryta vara rejält het!
[twocol_one][/twocol_one] [twocol_one_last][/twocol_one_last]
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂