Hej!
Hoppas allt är fint med er! När jag skriver detta sitter jag på en bakgård på ett litet fik i Visby under Almedalsveckan och snor mig några minuters ensamhet och lugn från stimmet och stojet. Jag är här för att prata med politiker, andra företagare och lobbyister om vikten av att vi ser vegomat som en del av lösningen på klimatfrågan och på hur vi gör livet lättare och bättre för både svenska bönder och konsumenter. Typ!
Väldigt kul är det i alla fall. Men lite intensivt, så då är sådana här små tillfällen när man kan smita undan och bara tänka på något annat några minuter guld värt.
En annan sak som är guld värt, det är små enkla tips och trix som gör vardagen enklare. En av de sakerna som gör det tycker jag verkligen är alla dessa fantastiska vegoprodukter som dyker upp titt som tätt och som gör det så otroligt mycket enklare att laga sina favoriträtter i en mer hållbar tappning.
Like Meat heter ett av företagen som tillverkar dessa. Du kanske inte har hört talas om dem tidigare, men du har nog absolut testat deras produkter utan att veta det. Det är nämligen de som tillverkar Max Hamburgares och Bastard Burgers veganska No Chicken Schnitzlar och Nuggets! Ni vet de där som alla blev så galna över när de kom ut och som ju verkligen är grymt goda. Det är ett tyskt företag som nu är på väg in på svenska markanden efter att också ha gjort succé i Danmark. De sticker ut genom att både ha ekologiska sojaprodukter och en hel del ärtprodukter, till skillnad från de flesta av sina svenska konkurrenter som de flesta använder sig av konventionell soja.
Nu finns produkterna i Sverige och du kan köpa dem till och börja med på alla City Gross butiker!
De bad mig att hjälpa både dem och er läsare genom att ta fram en guide på hur man på bästa vis använder deras Like Chicken bitar för att veganisera olika typer av kycklingrätter och ingen kunde vara gladare än jag!
Så, det här är det första inlägget av tre där jag djupdyker ner i vad man kan göra med Like Chickenbitarna och visar hur man använder dem på bästa sätt för att verkligen få till konsistensen och smaken. Jag har också filmat en (förhoppningvis) pedagogisk film där jag lagar alla tre rätterna och visar upp de viktigaste teknikerna jag använder mig av.
De tre recepten (som ni hjälpte mig att välja ut på Instagram!) är Flygande Jacob där jag visar hur du kan göra olika ”kyckling i ugn” rätter med bitarna, pasta med gulcurry där jag visar hur man använder dem i grytor och pannor och sist en ceasarsallad där jag visar hur du på bästa sätt knapersteker bitarna. Här får ni receptet på den Flygande Jacoben och i de två kommande recepten som kommer publiceras en i veckan här under sommaren så får ni de övriga två recepten! Videon hittar du inbäddad här ovan.
Just Flygande Jacob är faktiskt en rätt som jag själv aldrig riktigt käkat tidigare då jag som barn (och ärligt talat fortfarande som vuxen) har varit väldigt skeptisk till banan i mat. Men det blev riktigt gott faktiskt! Väldigt positivt överraskad. Och att använda vegansk vispgrädde gick finemang. Såsen blev lätt och fluffig utan problem. Testa!
Stötta gärna vårt arbete genom att köpa min kokbok! Innan 3 september då den släpps går det att förhandsboka ett signerat ex utan extra kostnad på adlibris: adlibr.is/veganskhusmanskostVill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂