Hej!
Hoppas som vanligt att allt är fint med er! Jag har en för ovanlighetens skull ganska seg och långsam dag fylld med en massa saker jag har behövt ta tag i en längre tid och får därför ganska lite gjort (det finns en anledning till att jag inte tagit tag i dem – de är ganska monotona och tråkiga). Så jag tänker att jag varierar upp det hela med att skriva ett blogginlägg.
Visst är det fascinerande hur svårt det kan vara att få lite vettigt jobb gjort ibland? Som att redigera bilder, betala räkningar, göra det där formuläret och planera den där menyn som du skjutit upp för att det ”inte är riktigt lika viktigt” som att ta det där viktiga mötet, laga den där rätten som måste bli gjord innan onsdag eller att filma det där heldagsprojektet. Du måste vara på sånt jävla ”rätt humör” för att bara kunna sitta och redigera bilder i timmar – och det är jag i stort sett ALDRIG innan klockan 16 på eftermiddagen – vilket är lite av ett problem, för då kommer sambon och dottern hem från dagis/jobb och min arbetsro är bortblåst genom fönstret. Jag måste verkligen skaffa ett kontor…
Men men. Nog med självömkan! 😉
I morgon är det Alla hjärtans dag! DET ska bli trevligt 🙂 Jag och sambon har skaffat barnvakt (tack brorsan!) och har bord bokat på en trevlig restaurang jag länge velat besöka. Så det kommer inte bli något matlagande hemma för min egen räkning, men för er som INTE har barnvakt eller bordsbokning så kommer här ett jättebra tips på en förvånansvärt romantisk rätt! Ungersk gulasch i Jävligt Gotts egna veganska tappning 🙂
Min högra hand i Jävligt Gott, Linda Fodor och hennes snubbe Janos Kalmar (som var gäst i första avsnittet av Jävligt Gott möter) är bägge ungrare så de har varit på mig länge att jag borde göra en egen gulasch. Linda har instruerat mig noga i hur hon gör sin egen och vilka som är de viktigaste ingredienserna i en klassisk ungersk gulasch. Det enda problemet är att det verkar vara lite med gulasch som det är med amerikanernas BBQ sås eller med svenskens kroppkakor och palt. Det finns väldigt många olika variationer beroende på vilken ungrare du frågar. Ska köttet vara i tärningar eller strimlat? Ska grytan ha potatis i sig eller inte? Vad ska du äta den med?
Så till slut landade jag i en relativt enkel version där jag inte böjer mig baklänges med riktigt i vilken ordning de olika typerna av paprikapulver ska i och har i ganska få, fast viktiga, ingredienser.
Jag åt min gulasch enbart med ett gott rågsurdegsbröd och med en enkel ungersk gurksallad som jag blev tipsad om av Linda. Om du vill äta den på riktigt klassiskt ungerskt vis så ska du antingen äta den med kokt potatis (som gärna får koka med i grytan) eller allra helst med klimp, en sorts ungersk snabbkokt pasta som görs genom att blanda ihop mjöl, vatten (ursprungligen ägg, men vatten funkar också) och salt till en lös smet och ”grovriva” ner små bitar av smeten i kokande vatten. Det blir som en blandning av gnocchis och makaroner typ och är galet beroendeframkallande.
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂