fbpx

Vegansk gulasch


Hej!
Hoppas som vanligt att allt är fint med er! Jag har en för ovanlighetens skull ganska seg och långsam dag fylld med en massa saker jag har behövt ta tag i en längre tid och får därför ganska lite gjort (det finns en anledning till att jag inte tagit tag i dem – de är ganska monotona och tråkiga). Så jag tänker att jag varierar upp det hela med att skriva ett blogginlägg.
Visst är det fascinerande hur svårt det kan vara att få lite vettigt jobb gjort ibland? Som att redigera bilder, betala räkningar, göra det där formuläret och planera den där menyn som du skjutit upp för att det ”inte är riktigt lika viktigt” som att ta det där viktiga mötet, laga den där rätten som måste bli gjord innan onsdag eller att filma det där heldagsprojektet. Du måste vara på sånt jävla ”rätt humör” för att bara kunna sitta och redigera bilder i timmar – och det är jag i stort sett ALDRIG innan klockan 16 på eftermiddagen – vilket är lite av ett problem, för då kommer sambon och dottern hem från dagis/jobb och min arbetsro är bortblåst genom fönstret. Jag måste verkligen skaffa ett kontor…
Men men. Nog med självömkan! 😉
I morgon är det Alla hjärtans dag! DET ska bli trevligt 🙂 Jag och sambon har skaffat barnvakt (tack brorsan!) och har bord bokat på en trevlig restaurang jag länge velat besöka. Så det kommer inte bli något matlagande hemma för min egen räkning, men för er som INTE har barnvakt eller bordsbokning så kommer här ett jättebra tips på en förvånansvärt romantisk rätt! Ungersk gulasch i Jävligt Gotts egna veganska tappning 🙂
Min högra hand i Jävligt Gott, Linda Fodor och hennes snubbe Janos Kalmar (som var gäst i första avsnittet av Jävligt Gott möter) är bägge ungrare så de har varit på mig länge att jag borde göra en egen gulasch. Linda har instruerat mig noga i hur hon gör sin egen och vilka som är de viktigaste ingredienserna i en klassisk ungersk gulasch. Det enda problemet är att det verkar vara lite med gulasch som det är med amerikanernas BBQ sås eller med svenskens kroppkakor och palt. Det finns väldigt många olika variationer beroende på vilken ungrare du frågar. Ska köttet vara i tärningar eller strimlat? Ska grytan ha potatis i sig eller inte? Vad ska du äta den med?
Så till slut landade jag i en relativt enkel version där jag inte böjer mig baklänges med riktigt i vilken ordning de olika typerna av paprikapulver ska i och har i ganska få, fast viktiga, ingredienser.
Jag åt min gulasch enbart med ett gott rågsurdegsbröd och med en enkel ungersk gurksallad som jag blev tipsad om av Linda. Om du vill äta den på riktigt klassiskt ungerskt vis så ska du antingen äta den med kokt potatis (som gärna får koka med i grytan) eller allra helst med klimp, en sorts ungersk snabbkokt pasta som görs genom att blanda ihop mjöl, vatten (ursprungligen ägg, men vatten funkar också) och salt till en lös smet och ”grovriva” ner små bitar av smeten i kokande vatten. Det blir som en blandning av gnocchis och makaroner typ och är galet beroendeframkallande.

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required


<div ”>DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

ungersk köttgryta med paprika
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
9 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
9
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!