fbpx

Vegansk hollandaise

Anders till höger och Emil Dahlberg från Restaurang Växthuset

Hej!
Det här receptet skulle jag säga är intet annat än revolutionerande! Uppenbarligen var det inte så svårt, men icke desto mindre har jag inte sett någon annan göra det och det öppnar verkligen upp för väldigt många spännande möjligheter framöver! Vegansk hollandaise!
I stort sett så görs den på samma sätt som vegansk majonnäs på kikärtsspad, men med den stora skillnaden att den görs på varmt och reducerat kikärtsspad i en kastrull på spisen. Sedan smaksätts den med svart salt (viktigt!), lite näringsjäst, citron och vitpeppar. That’s it!
Receptet är dock inte framtaget av mig utan av min polare och ofta kollega Anders Ramsay som bland annat ansvarade för restaurangdelen i mitt stora Almedalsprojekt i somras, och som också varit med och startat Restaurang Växthuset, ansvarat för den veganska Nobelmiddagen 10 år på raken och nu för tiden arrangerar veganska fine dining pop ups under konceptet Shiso Tenzo och håller utbildningar i växtbaserad matlagning runt om i hela landet. Han är en riktig kung på det här med växtbaserad matlagning och ska ha 100 % credd för detta recept och denna teknik. Med det sagt ska det bli väldigt spännande att se vad man kan göra med tekniken som nu möjliggör tillagning av varma växtbaserade emulsionssåser! Jag tänker bearnaisesås, sabayonne och mycket annat spännande! 😀

Men, här är grundreceptet och en video av när Anders lär ett gäng nyfikna besökare på Sthlm Food & Wine Mässan att laga såsen i min monter.
Det svarta saltet som också kallas Kala Namak är superviktigt för att få till rätt smak på hollandaisesåsen. Annars smakar den i stort sett bara varm olja med salt och citron, vilket ju inte är så smarrigt. Minst sagt. Det finns att köpa i Indiska matbutiker, typ Taj Mahal och Himalaya här i Stockholm eller på typ Goodstore och liknande vegobutiker. En enkel googling ger också flera ställen där det går att beställa online, som till exempel här.

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates requiredDELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

så gör du egen "riktig" hollandaise utan ägg!
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
1 Kommentar
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
1
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!