I samarbete med Anamma
Hej!
Nu börjar julen närma sig med stormsteg och det är dags att planera julbordet! Oavsett hur stort det blir i år och hur många ni kommer vara som firar så är det inte en ursäkt för att äta tråkig mat eller att inte duka upp ett dignande julbord!
Som ni säkert minns så släppte jag kokboken Vegansk Husmanskost förra året, som är fylld med olika svenska julbordsklassiker i vegansk tappning, men det betyder inte att alla recept är gjorda. Det finns fortfarande en uppsjö av mer eller mindre klassiska recept som fortfarande måste veganiseras till julbordet, och skönt är väl det, för vad skulle jag annars göra inför varje återkommande julafton i mina sociala medier 😉
Anamma bad mig att ta fram ett recept med någon av deras produkter inför jul, och då tänkte jag att det var ett perfekt tillfälle att ge sig på en klassisk, men kanske inte lika vanlig julbordsrätt. Julkorven!
Julkorv har alltid varit något jag varit lite lätt skeptisk mot. En grå, kokt korv som serveras skivad och alltid varit lite småläskig. Men, i den här formen, gjord på Anammas formbara sojafärs, och ungsbakt samt stekt istället för kokad på lagerblad så har den faktiskt blivit riktigt trevlig!
Korven är fylld med härliga julkryddor som får det att dofta pepparkaka i hela köket när man steker den, och den passar finemang på julbordet, eller så här med ett smarrigt grönkålspotatismos och senap som en egen rätt.
Den formbara färsen funkar faktiskt hur bra som helst att använda till hemmagjord korv så här. Den håller ihop jättebra, går att blanda ut med kryddor och andra ingredienser och om du formar den med aluminiumfolie eller plastfolie får du till riktigt fina korvar! Här har ni några tidigare recept på chorizo och isterband som jag gjort innan.
Om ni vill ha ännu fler tips på julbordsrecept med Anammas produkter så hittar ni en hel drös av dem på Anammas hemsida, bland annat tre recept på kållimpa, heta köttbullar med stekt rödkål och rosmarin samt prinskorvsplåt med grönkål och äpple som jag tagit fram åt dem!