Hej!
Idag, 5 maj, är det tydligen internationella kebabdagen! Då passar det väl super att dela med sig av det här smarriga receptet på vegansk kebab med grillade grönsaker som jag lagade när vi hälsade på min svåger och svägerska i helgen.
Receptet är löst baserat på Zeinas Adana kebab kombinerat med kryddningen från kobideh kebab, som jag älskar. Kombinationen mellan paprikapulver, vitlök, kummin, persilja, svartpeppar och spiskummin är fan inte att leka med!
Jag använde mig av Zeinas grillsvärd för att göra de snygga spetten. De är långa och platta grillspett som är särskilt utvecklade för den här typen av kebab och för att grilla grönsaker och är sjukt praktiska. Den platta sidan gör att spetten inte rullar runt och att det du sätter på spetten håller sig kvar mycket bättre än på runda spett. Att de är så långa gör dessutom att du kan lägga dem över kanten på de flesta grillar och inte behöver något galler, och därmed slipper risken för att saker fastnar i gallret.
Tyvärr så var vegofärsen lite svår att få att fästa på spetten, framförallt när den tinade lite och blev mjukare. Mitt absoluta tips är därför att låta färsen ligga i kylskåpet ett tag och bli riktigt kall efter att du har blandat den med kryddorna. Då kommer den att vara fastare och lättare fastna på spetten utan att ramla av av sin egen tyngd.
I övrigt är det ganska straight forward! Gör spetten, marinera grönsakerna och förkoka potatisen. Grilla! Gör en god sås, en god salsa och käka med stora libabröd!