fbpx

Vegansk Korma med grönsaksbollar


Hej!
Hoppas allt är fint med er! Här hemma har hösten smugit på för fullt, och jag känner att jag verkligen känner av det. Det är inte jätteenkelt att dagarna blir kortare, kylan och rusket gör att en är ute mindre och överlag är det lätt att känna sig lite lätt deppig. Oktober är verkligen ingen lätt månad att ta sig igenom!
Tur då att den avslutas med stil för min egen del – jag åker nämligen till Los Angeles med familjen över höstlovet! Vi var där förra året också och hälsade på min sambos bror som bor och jobbar där större delen av året, och nu är det dags igen. Jag tror inte riktigt att jag med ord kan beskriva hur skönt det ska bli med lite solhäng under palmerna, grillningar på bakgården och spännande restaurangbesök! Efter den här superintensiva starten på hösten behöver jag verkligen lite ombyte för att klara mig fram till mars…
Även om jag nu ska åka till Los Angeles för att käka vegomat och lapa solsken, så betyder det dock inte att jag inte är omedveten om att solresor inte är helt okomplicerade. Flygresor är en stor miljöbov och flygbränslet släpper ut väldigt mycket växthusgaser. Det tror jag att de flesta känner till. Vad jag inte är lika säker på är hur stor påverkan det du äter faktiskt också har på klimatet.
Faktum är att utsläppen från maten du äter, och från energin och resurserna som går åt för att producera den är nästan lika stor som utsläppen från alla dina samlade transporter – det vill säga inklusive både bil, båt, flyg och kollektivtrafik (Källa: Naturvårdsverket 2008). 
Och vilket är det effektivaste sättet att minska klimatpåverkan för den mat vi äter? Jo att äta veganskt! Kött och mejeriproduktionen är riktiga miljöbovar. Både för att de är så otrolig resursineffektiva för att producera. En ko behöver nästan 10 kilo foder soja för att producera 1 kilo kött. Soja som ju lika gärna skulle kunna ha ätits direkt av oss människor. Det gör att det krävs väldigt stora åkerareal för att producera allt foder som behövs för alla de djur vi håller. Idisslande djur släpper dessutom ut stora mängder växthusgas i sig när de rapar och pruttar – betydlig mer än vad baljväxter får dig att göra 😉
Så kort och gott – att äta vego ett par gånger i veckan går på många sätt att likställa med att aldrig någonsin ta flyget utomlands. Du behöver inte ens BLI vegan eller vegetarianbara minska på köttet!
Ett jättebra sätt att enkelt minska på köttet är att helt enkelt byta ut några delar i sin vanliga mat mot andra vegetariska eller veganska alternativ. Till exempel mot goda och enkla grönsaksbollar som passar finemang istället för köttbullar till pasta eller ris, eller varför inte som här – en barnvänlig mild indisk kormagryta där jag bytt ut kycklingen mot grönsaksbollarna. Låter det udda? Inte alls! Indierna brukar faktiskt göra egna grönsaks- och/eller ost och tofubollar som kallas ”kofta” som de friterar och sedan serverar med currysås. Det är supergott och fräscht och en rolig liten variation från alla ständiga kycklinggrytor.
Är ni sugna på att göra egna hemmagjord koftabollar att ha i er korma så har jag ett recept på det här – men fördelen med de här grönsaksbullarna är att de gör att hela rätten kan tillagas på 30 minuter(!) och om man friterar eller steker dem i rikligt med olja + lite extra kryddor för lite extra tuggmotstånd så blir de riktigt goda!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates requiredDELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

indisk gryta med grönsaksbollar
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
4 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
4
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!