Hej!
Det här med att laga den perfekta lasagnen är verkligen en livslång utmaning. Är man riktigt säker på hur man ska få den så där perfekt krämig, mustig, fast och samtidigt med så där härligt knaprig yta? Eller finns det något att slipa på? Det känns som att det alltid finns något att slipa på.
Och då ska vi inte prata om hur utmanande det är att få till allt det där när du dessutom begränsar dig själv genom att insistera på att göra lasagnen vegansk, dvs utan de vanliga kryckorna med parmesanost och mozzarella för att få till mustigheten och krämigheten.
Men är det omöjligt? Att göra en perfekt vegansk lasagne? Vem vet. Finns det en perfekt lasage över huvud taget?
Men att göra en jävligt god vegansk lasagne då? Det är i allra högsta grad möjligt, och denna blev fan inte dålig.
Jag använde mig dessutom av smulad Bärta Helbit istället för vegofärs i såsen, och det blev verkligen HUR bra som helst. Bärtan har en seg och tuggig konsistens som när den först knapersteks lite ger ett fantastiskt bett och djup till köttfärssåsen. Bland de bästa alternativ till köttfärs jag testat faktiskt! Det blir ju ganska grova bitar, då Bärtan innehåller hela gula ärtor och har en ganska fast konsistens i sig, men jag gillar när det är lite mer varierad konsistens på min färs, och inte bara småsmul som det lätt blir med gamla klassiska vegofärsar eller belugalinser. Här får du något att bita i.
De groddade och fermenterade gula ärtorna har en naturlig umami och syra, som hjälper till att ge smak till såsen också. Det enda lilla tricket jag använde mig av var att jag stekte Bärtafärsen separat i lite sojasås innan jag vände ner den i grytan och lät den koka med de sista 20 minuterna för att ge extra bra tuggmotstånd. Annars gjorde jag precis som vanligt. Det är ju en extra bonus att Bärta dessutom både är ekologisk och gjord på svenska råvaror!
Här är några ytterligare pointers för en lyckad vegansk lasagne:
- Ostsås är din bästa vän. Gör en redig bechamelesås enligt receptet nedan, riv ner vegansk ost som du låter smälta i den, och snåla inte på mängden! Detta gör att du får ostsmak på hela gratängen och en krämig och härlig konsistens. En lasagne som är torr när den går in i ugnen kommer vara snustorr när den kommer ut.
- Krydda rejält. Både köttfärssåsen och din ostsås. Du har tre komponenter i din lasagne, ostsåsen, köttfärssåsen och pastan. Pastan kommer att suga upp smak, och en trist ostsås/bechamele riskerar att ytterligare spä ut smakerna i din köttfärssås. Krydda köttfärssåsen lite mer än du tycker behövs, och ha rejält med salt, vitpeppar, ost och muskot i din ostsås!
- Baka lasagnen länge på låg värme, med lite högre temperatur i slutet. Det gör att du slipper förkoka pastaplattorna och du får en perfekt fin och knaprig yta i slutet.
- Och sist. Ställ en plåt under lasagnen i ugnen, så gör det inget om det droppar över kanten!