fbpx

Vegansk lasagne med Bärtafärs

I samarbete med Bärta

Hej!

Det här med att laga den perfekta lasagnen är verkligen en livslång utmaning. Är man riktigt säker på hur man ska få den så där perfekt krämig, mustig, fast och samtidigt med så där härligt knaprig yta? Eller finns det något att slipa på? Det känns som att det alltid finns något att slipa på.

Och då ska vi inte prata om hur utmanande det är att få till allt det där när du dessutom begränsar dig själv genom att insistera på att göra lasagnen vegansk, dvs utan de vanliga kryckorna med parmesanost och mozzarella för att få till mustigheten och krämigheten.

Men är det omöjligt? Att göra en perfekt vegansk lasagne? Vem vet. Finns det en perfekt lasage över huvud taget?

Men att göra en jävligt god vegansk lasagne då? Det är i allra högsta grad möjligt, och denna blev fan inte dålig.

Jag använde mig dessutom av smulad Bärta Helbit istället för vegofärs i såsen, och det blev verkligen HUR bra som helst. Bärtan har en seg och tuggig konsistens som när den först knapersteks lite ger ett fantastiskt bett och djup till köttfärssåsen. Bland de bästa alternativ till köttfärs jag testat faktiskt! Det blir ju ganska grova bitar, då Bärtan innehåller hela gula ärtor och har en ganska fast konsistens i sig, men jag gillar när det är lite mer varierad konsistens på min färs, och inte bara småsmul som det lätt blir med gamla klassiska vegofärsar eller belugalinser. Här får du något att bita i.

De groddade och fermenterade gula ärtorna har en naturlig umami och syra, som hjälper till att ge smak till såsen också. Det enda lilla tricket jag använde mig av var att jag stekte Bärtafärsen separat i lite sojasås innan jag vände ner den i grytan och lät den koka med de sista 20 minuterna för att ge extra bra tuggmotstånd. Annars gjorde jag precis som vanligt. Det är ju en extra bonus att Bärta dessutom både är ekologisk och gjord på svenska råvaror!

Här är några ytterligare pointers för en lyckad vegansk lasagne:

  1. Ostsås är din bästa vän. Gör en redig bechamelesås enligt receptet nedan, riv ner vegansk ost som du låter smälta i den, och snåla inte på mängden! Detta gör att du får ostsmak på hela gratängen och en krämig och härlig konsistens. En lasagne som är torr när den går in i ugnen kommer vara snustorr när den kommer ut.
  2. Krydda rejält. Både köttfärssåsen och din ostsås. Du har tre komponenter i din lasagne, ostsåsen, köttfärssåsen och pastan. Pastan kommer att suga upp smak, och en trist ostsås/bechamele riskerar att ytterligare spä ut smakerna i din köttfärssås. Krydda köttfärssåsen lite mer än du tycker behövs, och ha rejält med salt, vitpeppar, ost och muskot i din ostsås!
  3. Baka lasagnen länge på låg värme, med lite högre temperatur i slutet. Det gör att du slipper förkoka pastaplattorna och du får en perfekt fin och knaprig yta i slutet.
  4. Och sist. Ställ en plåt under lasagnen i ugnen, så gör det inget om det droppar över kanten!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med vegansk ostbechamele

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!