fbpx

Vegansk Okonomiyaki

I samarbete med Ta Fram Det Bästa

Hej!

Jag hoppas allt är bra med er! Idag har jag ett nytt väldigt smarrigt recept till er i samarbete med Ta Fram Det Bästa. Det är en riktig japansk comfort klassiker, Okonomiyaki!

Okonomiyaki är en kålpannkaka som vanligtvis görs med en massa ägg, bacon, bonitoflingor (dvs torkad tonfisk) och en massa andra relativt obskyra smaksättare. Men jag har tagit på mig att göra en lite enklare version på råvaror som jag tror att de flesta av er lätt får tag på. Jag har ju, min vana trogen, dessutom veganiserat receptet så ni slipper använda er av ägg, fisk eller bacon för att kunna njuta av denna fantastiska kreation!

Riktig okonomiyaki använder dashi som huvudsaklig vätska i pannkakan. Du kan göra egen vegansk dashi genom att koka upp vatten med shiitakesvamp och kombu, låta svalna och sedan smaksätta med kikkomansoja. Men då jag ville göra en enklare version så skippade jag detta steg helt och kryddade min pannkakssmet med kikkomansoja och rostade norialger istället. Det blev jättebra, men om du vill så kan du ju byta ut havredrycken och kikkomansojan i receptet mot hemmagjord dashi!

Kikkomansojas fermenterade umami och sälta är verkligen nyckeln till att få till den här rätten på bästa sätt. Den ger både djup och sälta till själva pannkakan, men också till såsen som du toppar pannkakan med. Dessutom är den en hantverksprodukt utan några konstiga tillsatser. Bara, soja, vete, salt och vatten!

Klassisk okonomiyakisås består av en blandning av kikkomansoja, ketchup, worchestershiresås, ostronsås och socker. Men då både ostronsås och worchorsi…. innehåller fisk så hoppade jag över dem. Det finns alternativ till ostronsås, men den är inte så lätt att hitta. Istället använde jag TABASCO®  för att ge såsen min egna twist!

TABASCO®  är gjord på chili som fått fermentera i tre år och därmed fått en helt unik djup syra och styrka som funkar sjukt bra som smaksättare i sådana här såser. Du får inte bara hetta, utan också syra och lite extra umami.

Sist så har jag då så klart också tagit bort äggen ur min okonomiyaki. Vanligtvis är den som en mix mellan omelett och pannkaka, men jag valde att gå helt och hållet på pannkaksspåret. Om du vill kan du ha i lite svart salt för att ge en lite äggigare karaktär till din veganska okonomiyaki, men jag tyckte att det smakade fint utan!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

Japansk Kålpannakaka
Relaterade taggar:Asiatisk mat, Recept, Samarbeten, Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!