* I samarbete med Findus Pease*
Hej!
Det här receptet och samarbetet är jag faktiskt R I K T I G T peppad på! Av så många olika anledningar! 😛
Visst. Jag har hånat pokébowls en hel del genom åren. Denna trendiga hipsterrätt som i stort sett ingen äter (enligt en undersökning jag läste så består faktiskt bara 0,5 % av Stockholmarnas luncher utav pokébowls, resten av Sverige äter det i stort inte alls) och som hyllats så enormt av folk som ”vet vad som gäller”. Men, sen så åt jag en och blev tvungen att krypa till korset.
Det är faktiskt fett gott.
Det andra jag är riktigt peppad på är som sagt samarbetet med Findus Pease! Pease är Findus nya storsatsning på vegoprotein där de tar det de kan bäst – ärtor – och gör ett högoktanigt superduper vegoprotein av dem. Pease har hela 28-33 % protein i sig, har typ 10-15 gånger lägre klimatavtryck än nötkött och rejält med tuggmotstånd och textur (lite liknande Oumphs strips eller Hälsans köks kycklingbitar). Det är också som sagt gjort på protein och fibrer från helt vanliga ärtor, som blandas med havremjöl, vetegluten, rapsolja och kryddor och därmed en riktig superfood!
Till råga på allt är det också riktigt gott! Stripsen som jag använder i receptet här har rejält med tuggmotstånd och passar både bra att steka i en marinad som här, eller använda i en stroganoff eller i en gryta. De har ingen bismak av havre eller ärtprotein och är milt kryddade (utöver deras pulled, som har en riktigt schysst vitlök- och chilimarinad – som faktiskt för en gångs skull smakar chili!).
[twocol_one][/twocol_one] [twocol_one_last]
[/twocol_one_last]
Jag kan inte trycka nog på hur bra detta är. Enkla och proteinrika växtprotein gjorda på helt vanliga ärtor. En riktig framtidsprodukt! Därför har jag teamat upp med dem för att i två enkla och goda recept visa hur man kan få fram riktigt med smak ur dem och enkelt laga god och välbekant mat med dem. Första receptet har ni här, det andra – friterad tacos (!!!) – kommer om två veckor! Så, som deras slogan säger, ”Säg hej till ärtprotein”! Detta har jag sett fram emot!
Vad är en Pokébowl då? Jo i stort sett så är det en skål med sushiris, toppad med typ tonfisk eller lax, mango, och ett gäng andra smarriga ingredienser som passar till de smakerna. Ofta toppat med sesamfrön och srirachamajonnäs. Trots sushiriset så är rätten (som för övrigt uttalas PokÉ bowl – inte poke ball) inte från Japan, utan från Hawaii, vilket förklarar inslaget av frukt och lite andra mer ickekonventionella ingredienser. Som jag förstått det kan man ha i lite vilka ingredienser man vill. Så därför har jag tagit mig totala friheter att både gör rätten vegansk, men också att ha i de grejer jag ville. Den här kombon e grym, ni MÅSTE testa!
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂