fbpx

Vegansk ramen – enkla tips och trix för att lyckas


Hej!
– English text and recipe further down! –
Om ni följer mig på instagram och facebook så har ni säkert märkt att jag har börjat skriva en hel del på engelska på senaste. Jag har bestämt mig för att börja tänka lite mer internationellt med mina sociala medier och mina recept framöver, så det kändes som det naturliga att göra. Jag tänkte att det ju rimligtvis inte kan vara så enormt stor skillnad på britter, tyskar och amerikaners sug efter jävligt gott vegokäk mot svenskars, norrmäns och danskars, så varför begränsa sig?
Det innebär att jag framöver kommer att skriva mina recept på både engelska och svenska här på bloggen ett tag framöver. Jag har ingen plan på att släppa svenskan på bloggen, men det kommer att blandas upp lite mer med engelskan.
Förhoppningsvis är det här något som inte kommer störa er som är svensktalande alls så värst mycket (vi är ju trots allt så gott som native in English here in Sweden) och i övrigt kommer innebära att det helt enkelt är fler som hittar hit. 🙂
Internationaliseringen är en del av en större satsning jag tänker göra på Jävligt Gott under hösten där jag ska lägga extra mycket krut på att skapa mer rörligt material, laga ännu fler goda recept och försöka nå ut till fler genom att göra både bloggen och mina sociala medier ännu bättre. Men, mer om det inom kort! :*
Ramen
Nog om det! Det här inlägget ska handla om ramen! Den japanska nudelsoppan som tagit världen med storm de senaste åren. Och banne mig vad god den är! Det bästa med ramen är dock i vilken utsträckning den kan varieras. Den enda grunden som krävs är en god buljong, alkaliska nudlar och sen whatever grönsaker och protein du vill ha i soppan. Jag har skrivit om den tidigare, men lärt mig lite mer nu, så här kommer ett uppdaterat och (tycker jag) bättre recept!
Lite kort om de olika beståndsdelarna:
Buljongen
Målet här är att få till en så umamirik buljong som möjligt. Du kan använda dig av ett flertal olika ingredienser för att få till en djup smak:

 • Torkad shiitakesvamp
 • Misopasta
 • Kombualger
 • Vitlök
 • Ingefära
 • Färdig fond/buljong
 • Ljus soja (typ kikkoman)
 • Rostad lök

Alla dessa ingredienser ger dig en djup och kraftig buljong som passar perfekt. Det enda du behöver göra är i stort sett att hälla ner dem i en stor gryta vatten och koka så länge som du orkar vänta.
Du kan också krydda upp buljongen med olika kryddor, både färska och torkade efter smak.

 • Timjan
 • Stjärnanis
 • Nejlikor
 • Sichuanpeppar
 • Chili
 • Thaibasilika
 • Mynta
 • Koriander

Alla dessa funkar superbra, men det är mest bara din fantasi som sätter gränserna!
Tillbehören
Det viktiga att tänka på när du planerar tillbehören/ingredienserna i din ramensoppa är att de ska balansera varandra i både smak och konsistens. Ha inte bara salta eller syrliga grejer och inte bara mjuka eller krispiga. Blanda! Bäst är om du kan få till någon salt, någon syrlig, någon umamirik och någon lite sötare ingrediens. Lika så om du kan få till någon krispig, någon mjukare och någon med bra tuggmotstånd.
Några bra grönsaker:

 • Färsk vitkål, morötter eller kål och rotsaker av alla de slag som ger bra tuggmotstånd och krisp. Gärna skurna i tunna skivor så de passar bra med nudlarna.
 • Sauterad kål eller sallad av olika slag som får en djupare smak och blir lite mjukare.
 • Picklade grönsaker av olika slag, lök, gurka, kapris, rödbetor – you name it!
 • Umamirika grejer: stekt svamp, ugnsbakade tomater, sjögräs, eller bakad blomkål. Även rostad lök ger en riktigt god umamirik smak – testa! Om du äter ägg och mjölk så är en vanlig ingrediens ett krämigt kokt ägg, som gärna fått marinera i soja först.

Protein
Du kan ha i stort sett vilken sorts protein som helst, jag föredrar dock absolut tofu! Det känns genuint och bryter av mot buljongens kraftiga smak med sin mildhet. Gott är att marinera tofun först i till exempel soja, risvin och sesamolja och sedan steka eller fritera den innan den går ner i soppan.
Nudlarna
För att göra riktig ramen så behöver du alkaliska nudlar, dvs nudlar med högt PH värde som blir fastare när de läggs i vatten, snarare än västerländsk pasta som mjuknar i vatten. Du kan använda vanliga 5 kronors nudlar om du vill, annars finns det också ofta nudlar märkta med ”ramen” hos asiatiska matbutiker eller i välsorterade butiker. Om du inte hittar kan du koka vanlig tunn spagetti med lite bakpulver i vattnet för att göra dem mer basiska. Det kanske låter lite konstigt, men det funkar!

 

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

grundrecept som går att variera
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
9 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
9
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!