*Det här inlägget är ett samarbete med Yaxell, Scanpan, och JA Sundqvist*
Hej vänner!
För några veckor sedan blev jag kontaktad av JA Sundqvist som är en av Sveriges främsta importörer av lyxiga köksartiklar som undrade om jag var sugen på att jobba med dem. De sponsrar bland annat Årets Kock och flertalet olika riktigt grymma kockar och matkreatörer så jag kände ganska spontant att jag var både smickrad och sugen.
Som en del i samarbetet fick jag mer eller mindre välja och vraka från deras hemsida med olika produkter och klickade hem ett par helt fantastiska japanska knivar i damaskusstål och ett par sjukt bra och bastanta stekpannor ifrån Scanpan. Som ni kanske vet så är jag primärt en förespråkare för gjutjärn och kolstål som har lång hållbarhet och tålighet i köket, men ibland så måste jag faktiskt erkänna att de inte alltid gör jobbet. Gjutjärn är helt hopplöst att använda när du ska steka saker med mycket marinad eller göra en sås, där ingredienserna också behöver stekas, och kolstål har en förmåga att ibland fälla och missfärga gräddsåser (tycker iaf jag). Och där är bra belagda stekpannor perfekta! De funkar både otroligt bra att steka i och om de har lite högre kanter kan du också göra din pastasås från start till slut i samma panna.
Här är det dock ganska viktigt att inte bara köpa vilken panna som helst utan att faktiskt investera sina pengar i en panna som kostar liiite mer och har lite bättre kvalitet. Dels riskerar du inte att köpa en dålig teflonpanna där beläggningen börjar lossna på bara några användningar och hamnar i maten (yuck!) och som är otroligt värmekänslig och bara böjs. Scanpans pannor kostar en del, men det sparar du in på att de håller i flera år och har otroligt mycket bättre stekegenskaper – precis det jag älskar med gjutjärn!
När jag funderade på vilken rätt jag skulle kunna göra för att på bästa sätt showcasea både knivarna och stekpannan så landade jag i en sashimisallad. Som jag nämnde i det förra inlägget så var jag inbjuden på en japansk nyårsmiddag lagad av Jennie Walldén här förra veckan, och en av rätterna som serverades där var just en sashimisallad! Nu var just denna gjord på tonfisk, men den såg så jävla god ut så jag var tvungen att försöka ge mig på att göra en egen variant. Och då jag generellt sett är helt besatt i japansk mat och smakerna därifrån så var det ett roligt tillfälle att få nörda ner sig lite djupare i det hela.
Den här rätten innehåller en hel del skivande, så se till att vässa dina japanska stål rejält, eller langa fram en mandolin så blir jobbet otroligt mycket enklare! Jag skulle inte rekommendera att försöka skiva polkabetor så här tunt med en slö kniv… :S
Ni bara MÅSTE ge er på att försöka laga den här rätten dock. Den blev helt FRUKTANSVÄRT god! Bland det godaste jag lagat på jag vet inte hur länge! Kombinationer av olika konsistenser, umami, syra, sälta och sötma var helt jävla perfekt alltså! Det enda som kanske skulle kunna göra rätten ÄNNU mer perfekt skulle kanske vara att snabbgrilla tofun istället för att steka den i en stekpanna som jag gjorde nu. Kan verkligen tänka mig att lite asiatisk grillning över öppen eld skulle förhöja smaken ytterligare. Men – den snabba och hårda stekningen som en Scanpan möjliggör gjorde ett riktigt bra jobb det med!