
I samarbete med Ta Fram Det Bästa
Det börjar dyka upp allt fler balla veganska alternativ till fisk, men tyvärr är fortfarande många av dem dyra eller svåra att få tag på. Då kan det vara nice med en enkel och riktigt god röra som du enkelt slänger ihop för att göra egna veganska tunamelts, helt utan ovanliga halvfabrikat över huvudtaget!
En tunamelt är helt enkelt en rostad toast med tonfiskröra i mitten. En väldigt god idé! Och tack och lov rackarns enkelt att göra vegansk också.
I det här receptet använder jag mosade kikärtor som blandas med krossade norialger för att få till en konsistens och smak som påminner lite om tonfisk på burk. I kombination med Kikkoman Ponzu för att ge umami och sötma, majonnäs för att ge krämighet, och lite tomatpuré så blir det riktigt gott och ganska likt tonfisk. Ponzu är en sojasås som är blandad med citronjuice vilket ger den en lätt syra och också en del sötma utöver den vanliga sältat och umami. En perfekt allroundsås för att lyfta smaker!

Därefter kan du variera med vad du vill, beroende på vad du ska använda röran till. I det här fallet så ville jag ha en ganska smakrik tonfiskröra då både brödet och osten annars tar över lite. Så jag blandade ner en massa tabasco, lök, tomat, kapris, ättiksgurka och citron också. Resultatet? En sjukt smarrig och svullig macka!
Tabasco är förövrigt alla tonfiskrörors bästa vän. Det är något med Tabascons fermenterade chilisyra som bara får den här typen av fiskiga och feta röror att poppa och bli typ 1000 gånger godare. Det funkar hur bra som helst. Tabasco görs på chilifrukter som får fermentera i ekfat, vilket ger en väldigt speciell och unik smak, som jag personligen älskar. Vill du ha röran hetare, så använd Tabasco Habanero, men i det här fallet vill jag framförallt åt smaken, så därför använder jag den klassiska tabascon som man kan ha ganska mycket av.

Vegansk Tunamelt, 4 stora mackor
Röran
- 1 burk kokade kikärtor
- 2 ark norialger
- 1/2 rödlök
- 1 färsk tomat
- 2 hela ättiksgurkor, eller 10 skivor
- 2 msk inlagd kapris
- 1/2 kruka färsk gräslök
- 1 tsk tomatpuré
- 1,5 msk Kikkoman Ponzu
- 1/2 – 1 tsk Tabasco Original
- 1 dl vegansk majonnäs
- 2 tsk färsk citronjuice
- Salt efter smak
Mackorna
- 8 skivor levainbröd
- 2 avocados
- Vegansk cheddarost på block
- Margarin
- Olivolja
Instruktioner
Röran
- Börja med att hälla av spadet från kikärtorna och mosa dem grovt med en potatisstöt.
- Skala och finhacka rödlöken. Ta bort kärnorna ur tomaterna och finahacka resten. Finhacka ättiksgurkan och gräslöken. Kör norialgerna i en matberedare tills de blir småsmulor. Du kan också krossa dem så fint du kan med händerna om du inte har en matberedare.
- Blanda ihop de mosade kikärtorna med de hackade grönsakerna och alla övriga ingredienser. Rör om så allt blandas och smaka av med Tabasco, Ponzu, citron och salt. Du vill ha en röra med kraftig smak utan att det blir överdrivet.
Mackorna
- Skiva brödet och bred margarin på ovansidan av alla mackorna.
- Kärna ur och skiva avocadon och lägg varsin skivad halva utbredd över fyra av brödskivornas smörade sidor.
- Toppa avocadon med rikligt med tonfuskröra. Toppa röran med rikligt med hyvlad vegask cheddar och avsluta med att lägga på de kvarvarande brödskivorna med den smörade sidan neråt.
- Stek mackorna i rikligt med olivolja på bägge sidor under viss press tills de fått fin stekyta och osten smält. Det underlättar om du har ett lock till stekpannan som kan stänga in värmen och snabbare smälta osten. Pressa inte för hårt för då ramlar röran lätt ur.
- Skär i halvor och servera!
