fbpx

Vegansk Yakiniku med Cashewmeetly

I betalt samarbete med Cashewmeetly

Hej hörrni! Hoppas allt är fint med er! Idag kan jag presentera en helt ny produkt på den svenska marknaden som jag kommer vara med och pusha för framöver! Cashewmeetly heter den och det är något så otippat som torkade cashewäpplen som är ett helt fantastiskt (tro det eller ej!) vegoköttsalternativ!

Historien bakom cashewmeetly är lång och ganska fantastisk, men kortfattat så är det ett företag startat av Linnea Falkinger, en social entreprenör som växelvis bott de senaste 20 åren i Senegal tillsammans med sin familj och där upptäckte en teknik som de senegalesiska kvinnorna utvecklat för att ta vara på det känsliga och ganska svårhanterade cashewäpplet så det kunde förvaras längre och användas enklare i matlagning.

Många kanske inte känner till cashewäpplen över huvud taget, och det är inte så konstigt. Faktum är att de flesta nog inte känner till hur cashewnötter odlas alls! Cashewnöten är faktiskt inte en nöt, utan ett frö som växer undertill på cashewäpplet, som i sin tur är en så kallad ”falsk frukt”. Cashewäpplet ser ut som en liten upp och nervänd paprika och där stammen vanligtvis sitter på en paprika sitter det lilla fröet i sitt hårda skal. Det ser heltokigt ut om jag ska vara ärlig. Som en liten gubbe med en jättestor hatt.

Äpplet börjar dock ruttna redan 6 timmar efter att nöten plockats bort och har en ganska bitter smak i sin råa form, så för det mesta slängs bara äpplet. Hela 16 miljoner ton cashewäpplen slängs varje år bara i Afrika! Och nu har de senegalesiska kvinnorna hittat ett sätt att torka äpplet direkt efter plockningen och Linnea hjälpt dem att skapa en förädlingsprocess så den kan säljas storskaligt här i växt och i Senegal. En stor del av inkomsterna från försäljningen återinvesteras också på de lokala marknaderna i form av mikrolån, investeringar i skolor och fler arbetstillfällen för bönderna när de får en till intäktskälla från sina äpplen som de annars bara slängt!

Ni kan läsa mer om Linnea och Cashewmeetly här i en stor intervju från Dagens Industri!

Johan Neuman från Axfood, Linnea Falkinger och jag!

Ovanpå det så är cashewäpplet i sig en riktigt spännande råvara! Här i Sverige börjar den nu säljas torkad och behandlad så att beskan försvunnit. Kvar har du en sötsyrlig, lätt fruktig och umamistinn produkt som efter 20-40 minuters kokning får en riktigt härlig och tuggig konsistens och som funkar perfekt som köttalternativ i en massa olika rätter.

Jag kommer gå in mer på hur du kan använda cashewäpplet i en rad inlägg här framöver, men jag tänker att jag lämnar er här nu med backstoryn i det här inlägget så det inte blir för långt.

Jag ska dock säga att jag är superpeppad på detta! Så peppad så jag faktiskt går in som delägare på några få procent i företaget och ska få hjälpa Linnea att skala upp affären på sikt, något som jag ser väldigt mycket fram emot! Men mer om det inom kort!

Några andra som också gått in för att hjälpa Linnea att skala den här idén är Axfood! De gör en storsatsning på Cashewmeetly och lanserar färdigrätter med Cashewkött på Urban Deli samt släpper produkten hos Urban Deli, Willys, Willys hemma, Hemköp och Mat.se från och med nästa vecka! Så håll utkik efter de här förpackningarna så kommer du få testa något riktigt coolt!

Vegansk Yakiniku med Cashewmeetly, 4 portioner

Yakiniku

 • 100 g torkad Cashewmeetly, 300 g kokt
 • 1 msk riven ingefära
 • 3 klyftor vitlök vitlök
 • 1,5 dl japansk soja
 • 1 tsk kinesisk sojasås
 • 1 msk risvinsvinäger
 • 1 tsk sesamolja
 • 1 msk mirin
 • 1,5 tsk majsstärkelse
 • 2 dl vatten
 • 2 st salladslökar
 • 1 msk rapsolja

Kålsallad:

 • 150 g vitkål
 • 1/2 dl vegansk majonnäs
 • 1 tsk sesamolja
 • 2 tsk kikkomansoja
 • 2 tsk risvinsvinäger
 • 1 tsk skalade sesamfrön

Till servering

 • 3 dl okokt jasmineris
 • Lite mer sesamfrön

Gör så här

Yakinikun

 1. Börja med att förkoka ditt cashewkött. Koka upp saltat vatten och cashewmeetlyn koka i ca 45 minuter för att bli mör. Häll av kokvattnet
 2. Skala och riv ingefäran och vitlöken. Strimla cashewköttet i tunna strimlor. Blanda det strimlade cashewnötsköttet med ingefära, vitlök, japansk och kinesisk sojasås, risvinsvinäger och mirin och låt dra i 10-60 minuter, beroende på hur mycket tid du har. Dessa två steg kan förberedas dagen innan om du vill!
 3. Skölj och strimla salladslöken. Hetta upp en stekpanna och fräs den vita delen av salladslöken i lite rapsolja. Häll därefter ner cashewkött och marinad i stekpannan och koka i 15 minuter på låg/medelvärme.
 4. Späd med vatten till önskad mängd sås och blanda därefter 1,5 tsk majsstärkelse med lite vatten och red tills du får en krämig sås.
 5. Toppa med sesamfrön och servera med ris och kålsallad!

Kålsallad

 1. Strimla vitkålen runt. Blanda med majonnäs, risvinsvinäger, sojasås, sesamolja och lite sesamfrön. Massera in dressingen i vitkålen med händerna så mjuknar den fort och släpper lite vätska så du får en krämigare dressing. Servera genast!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med cashewmeetly

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!