I samarbete med Ta Fram Det Bästa
Hej!
Jag hoppas allt är fint med er! Själv sitter jag här med kliande ögon och tungt huvud och undrar hur jag lyckas överleva våren gång på gång trots allt detta lidande. Allergi är verkligen supersegt, och sedan min björkpollenallergi fick för sig att sprida sig lite till al, hassel och katt också så har det inte blivit lättare.
Usch och fy alltså. Men hörrni, det var inte det vi skulle prata om utan om betydligt mycket roligare saker! Nu i mars här har jag och Ta Fram Det Bästa bjudit er på en drös med smarriga recept baserade på deras produkter TABASCO®, Kikkoman Soja och Maldon Salt och vi har fortfarande två kvar! 😀
De två tidigare var min Pasta Vongole och min Veganska Okonomiyaki som du hittar om du klickar på respektive namn här. Och idag kommer ännu en japansk klassiker som man allt som oftast kan beställa på olika sushirestauranger, nämligen Yakitori! Det är små smarriga kycklingspett, marinerade med teriyakisås som serveras med ris, och ofta grillas tillsammans med salladslök. Supergott och superenkelt, både med hemmagjord teriyakisås och med färdigköpt.
Såsen är hjälten i det här receptet, så jag rekommenderar verkligen att du gör din egen. Det är verkligen superenkelt, och blir så fantastiskt mycket godare, så du kommer inte ångra dig.
Efter lite googlande så hittade jag det här receptet på ”original teriyaki sauce” och enligt det så har klassisk japansk Teriyaki faktiskt bara fyra ingredienser, sojasås, sake, mirin och socker. Men då jag inte hade någon sake hemma, och dessutom gillar att krydda upp det hela lite mer så valde jag att byta ut saken mot risvinsvinäger och att tillsätta TABASCO® för hetta samt vitlök och ingefära för smakens skull. TABASCO® ger en perfekt hetta och lite extra syra som balanserar upp den i övrigt ganska söta såsen grymt.
Då sojasåsen är den främsta ingrediensen i såsen är det superviktigt att välja en bra kvalité, och där är Kikkomansoja min nr 1. Den innehåller inga tillsatser utan bara soja, vatten, vete och salt och är lagrad enligt konstens alla regler och smakar fantastiskt.
I övrigt är det ett plus att använda små grillspett, eller helt enkelt att klippa av långa träspett så du får spett som får plats i stekpannan och kan stekas. Jag grillade dessa i ugnen genom att hänga mina metallspett över en ugnsform och grilla, men risken är då att de blir lite torra om du inte är väldigt försiktig. Det är enklare att få dem saftiga om de steks i olja! Vegokött som Oumph, Quorn eller liknande är ofta väldigt temperaturkänsliga och blir lätt torra om de översteks.