I samarbete med Ta Fram Det Bästa
Hej hörrni! Hoppas allt är fint med er! Snart är det midsommar och därefter kommer jag ta sommarledigt i typ en och en halv månad! Eller ja, ledigt och ledigt. Jag ska jobba på en massa olika projekt som jag har på gång, men väldigt lågintensivt och ifrån sommarstugan. Det ser jag enormt mycket fram emot!
Den här våren och försommaren har jag haft äran att samarbeta med Ta Fram Det Bästa i hela åtta recept! Vi har lagat en massa gott som jag varit sugen på att laga väldigt länge, och detta senaste receptet är inget undantag! Första gången jag käkade ångade Baos var jag inte riktig superimpad. Just den gången vart det lite väl mycket bröd mot lite väl lite fyllning, och jag tyckte inte riktigt att kocken hade gjort sitt bästa. Men när min svåger bjöd oss på Baos hemma hos dem för någon månad sedan så började jag ändra mig, och nu är jag såld!
Bröden går att baka själv, men enklast köper du dem frysta hos din lokala asiatiska livs. Det är superenkelt att ångtina dem, antingen i en särskild ångkorg (som du också kan köpa på ditt asiatiska livs) eller i ett dukslag över en kastrull med sjudande vatten.
Jag använde mig av Tabascos fantastiska sriachasås och Kikkomansoja för att få till den rätta smaken på både marinaden till tofun, och i dressingen. TABASCO® Sriracha har den där härliga fermenterade chilismaken som är klassisk för tabasco, men här parad med srirachasåsens härliga vitlökssmak och syra. Den passar PERFEKT till detta! Kikkomansojan är ett måste för att få till både djupet i marinaden och i såsen tillsammans med sesamoljan som ger dig den där kicken som behövs.
Jag gjorde min sesamdressing själv med hjälp av kikärtsspad, men du kan lika gärna bara blanda ner ingredienserna i färdig vegansk majjo, det är mycket enklare. Jag hade gjort det om jag inte hade varit för lat för att gå ner till affären när det visade sig att jag hade glömt köpa det!
Gör så här
Tofun
- Lägg tofun i press mellan två skärbrädor med något tungt ovanpå i 30. Detta gör tofun fastare och hjälper den att suga åt sig marinaden bättre.
- Skiva därefter tofun i ca 0,5 cm tjocka skivor.
- Skala och riv ingefära och vitlök och lägg därefter tofun i en plastpåse tillsammans med ingefära, vitlök och de övriga ingredienserna till marinaden. Låt dra i kylskåp i minst 30 minuter, gärna längre.
- När det är dags att börja äta så häller du påsens hela innehåll i en stekpanna med lite extra rapsolja och steker på medelvärme tills tofun fått fin färg och all vätska dunstat av från marinaden. Fega inte, det är gott om tofun får steka ett tag och bli lite seg.
Dressingen
- Skala och riv ingefära och vitlök. Blanda ihop alla ingredienser till en dressing och låt dra i kylskåp i 30 min.
Picklade grönsaker
- Skala och strimla morötterna, löken, ingefäran och chilin tunt.
- Hetta upp vatten, socker, ättika och lite salt i en kastrull. När lagen kokat upp så lägg ner grönsakerna och låt allt svalna i kastrullen. Efter ca 1 h är grönsakerna färdiga att ätas.
Övriga ingredienser
- När alla dina övriga ingredienser är förberedda och står och drar, så börja ånga dina Bao. Enklast gör du det med en ångkorg som du ställer ovanpå en kastrull med sjudande vatten på spisen.
- Lägg ett utklippt bakplåtspapper i botten på din ångkorg så fastnar inte bröden. Ånga i ca 5 minuter tills de tinat och går att öppna.
- Grovhacka mynta och koriander och skiva gurkan.
- Bygg varje Bao med Srirachasås i botten, sedan mynta, gurka, tofu, pickles, dressing, koriander och sist lite sesamfrön på toppen och servera i ångkorgarna, eller varför inte låta alla bygga sina egna Baos på bordet?