fbpx

Veganska cevapi


*I samarbete med Anamma Sverige*
Hej!
Här kommer recept fyra i försommarens grillsamarbete med Anamma Sverige där vi lyfter fram deras nya fantastiska (och det menar jag verkligen från djupet av mitt hjärta) formbara färs och allt fantastiskt man kan göra med den. Jag har valt att lyfta lite olika goda färsrätter från olika delar av världen i de olika recepten. I det första gjorde jag en take på min egen klassiska hamburgare, i det andra gjorde vi hemmagjorda chorizokorvar, i det tredje kebabspett och i det här fjärde receptet så ger vi oss på balkans signaturrätt Cevapi!
Cevapi är små kryddiga köttfärsjärpar som traditionsenligt äts med ajvar, kajmak (som är en sorts smör och färskostsröra), rå lök och i pitabröd. I det här receptet bytte jag ut kajmaken som kändes lite svår att göra vegansk mot vitlökssås(men det går säkert också, jag var bara inte jättesugen på det när jag läste receptet… smörsås liksom? Men visst, det är säkert gott. Vill ni göra det också så rekommenderar jag er att gå efter Zeinas recept, och byta ut smöret mot margarin, färskosten mot vegansk sådan och creme fraichen mot veganfraiche eller  yoghurt. Borde gå lätt!).


Det roliga med Cevapi är att det är av någon anledning har döpts om till Cevapcici här i Sverige. Cevapi är ursprungsnamnet som det kallas på balkan där receptet kommer ifrån. Jag pratade faktiskt med en kille på Vegovision i Göteborg här i våras som kom från serbien (jag har för mig) och när jag berättade att jag höll på med det här receptet sa han med eftertryck att jag absolut verkligen inte borde kalla det cevapcici utan att det hette cevapi. Hur de där sista två lustiga stavelserna hamnade i namnet har jag dock ingen aning om. Det är ju lite som att vi skulle säga pastatata? Lasagnanana? Hamburgarerere? Låter ju heltossigt. Någon som vet?
Nåja. Gott som ATTANS är det i alla fall! I originalköttreceptet så använder man bikarbonat och låter biffarna vila i kylksåp innan tillagning för att göra biffarna mörare, men det har jag skippat här då det inte alls behövs för att göra dem saftiga. Det räcker med att ha i lite extra rapsolja i färsen så e du hemma! Ät dem i övrigt gärna med de klassiska tillbehören, stark ajvar, riven lök, pitabröd och annan valfri vit sås så lovar jag att du kommer ha en ny favorit! 🙂

Cevapi för 6-10 personer

 • 850 g Anammas formbara färs
 • 2 stora gula lökar
 • 6 klyftor vitlök
 • 3 msk paprikapulver
 • Rikligt med svartpeppar
 • 1 msk mörk kinesisk soja
 • 1 msk ljus kinesisk soja
 • 2 msk rapsolja
 • Salt efter smak

Vitlökssås

 • 2 dl vegansk youghurt eller fraiche
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 msk olivolja
 • 1-2 tsk färsk citronjuice
 • salt och peppar

Övriga tillbehör

 • Ajvar
 • Sallad
 • Gul lök
 • Färsk tomat
 • Pitabröd


Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required
DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med ajvar relish och vitlökssås
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
14 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
14
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!