*I samarbete med Scanpan*
Hej!
Hoppas allt är fint med er! Här är det full rulle som vanligt. Om två veckor släpps min nya kokbok och idag så blev jag intervjuad av Aftonbladet om boken. Vi käkade burgare på Bastard Burgers och snackade om varför det är så viktigt att göra veganska versioner av maten människor älskar. Det känns så otroligt kul och viktigt att jag får chansen att prata om det här med er och alla andra som kanske kommer att läsa boken, den här bloggen och nu också Aftonbladet! 😀
För ärligt talat. Det här med mat, det är inget man ska ta lätt på. God mat är verkligen VIKTIGT. Och det finns så mycket god mat! Det är helt galet. Runt om i hela världen finns det enormt mycket fantastiska rätter som jag personligen inte kan vänta på att få sätta tänderna i. Men om man då som jag är vegan, eller om man som många andra försöker äta mer hållbart då kan det här vara en utmaning. Väldigt många av alla världens fantastiska rätter är ju inte veganska till och börja med, som dessa kinesiska frukostpankakor, kallade Jianbing. De tillagas vanligtvis med ett knäckt ägg utbrett över pannkakan och fyllda med olika sorters fyllning, bland annat korv eller fläsk. Om jag inte hade veganiserat den så hade jag aldrig fått testa den själv, eller åtminstone inte på länge. Och med hjälp av detta och flertalet andra liknande recept behöver du inte längre välja mellan att äta Jianbing och att äta hållbart 😉
Jianbing är för övrigt en väldigt spännande och god rätt! Jag hörde talas om den första gången förra veckan bara då jag var på ett event arrangerat av kommunikationsbyrån Food & Friends, ni vet, de som ligger bakom Matrapporten. Enligt dem så är Jianbing nästa stora mattrend att komma ifrån asien, efter sushin och ramennudlarna. Det är i stort sett fyllda pannkakor, gjorda på en smet av ursprungligen mungbönor, vetemjöl och vatten som toppas med ägg, koriander och salladslök. Fyllningen kan variera men består nästan alltid av olika smakrika såser och ett krispigt kex gjort av friterad deg.
Jag har gjort mitt bästa för att ta fram en version av pannkakan som både funkar utan mungbönsmjölet (vilket kändes lite svårt att få tag i) och som samtidigt kompenserar smak och konsistensmässigt för att ägget saknas. Lösningen blev att kombinera maizena, majs-, kikärts- och vetemjöl, samt tillsätta lite extra rapsolja och svart salt för att få till äggigheten i pannkakan. Det blev en supergod pannkaka, men som dock kräver sin sin stekpanna.
Och stekpanna har jag dock tack och lov så det räcker! Oavsett vilken pannkaka man ska steka så är jag av den starka åsikten att man i stort sett måste ha en riktigt bra non stick stekpanna för att lyckas med perfekta pannkakor. När du steker så tunna och känsliga saker som pannkakor är det superviktigt att ha en stekpanna med bra värmeegenskaper och där pannkakorna inte riskerar att fastna i botten. De senaste månaderna har jag använt min nya Scanpan ProIQ som jag har i både 28 och 23 cm storlek och de är banne mig fantastiska. Non stick ytan är hård och motståndskraftig och det rejäla handtaget gör den skön att använda.
Vissa kanske tycker att det tar emot lite att investera så mycket pengar i en stekpanna, men jag kan verkligen intyga att det är värt det, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. Om man lägger lite extra på en stekpanna så kan man vara säker på att den håller mycket längre (framförallt om du väljer kvalité som Scanpan) och just i Scanpans fall så är dessutom all deras ProIQ pannor gjorda lokalt i Danmark av återvunnet aluminium från bland annat pantburkar och bilfälgar. Om du är nyfiken och på jakt efter en ny panna kan jag varmt rekommendera denna som du hittar till extrapris hos Cervera här!
Lyckas med din Jianbing
Det var inte helt enkelt att få till en perfekt pannkaka som både var lätt att vända och som enkelt vek sig över ingredienserna utan att spricka eller gå sönder. Tricket visade sig vara att göra en ganska tjock och stor pannkaka, där du låter smeten rulla upp på kanterna på stekpannan lite, samtidigt som du bara använder pyttelite olja i stekpannan som i sin tur också är på medelvärme. Med för låg värme bakas inte pannkakan genom tillräckligt snabbt och kan brytas sönder av sin egen vikt när den vänds, och för varmt så hinner den bli torr och hård vilket gör den svår att vika ihop. Följ instruktionerna noggrant här nedan, och teststek en eller ett par pannkakor först så ska det säkert gå bra ska du se!