Hej!
Här har jag ett lite annorlunda recept till er! Det här lagade jag i höstas redan, men glömde ärligt talat bort att skriva ner, så jag hoppas att jag fick allt rätt här nu 😛 Men det tror jag i alla fall!
Jag har varit sugen på att försöka få till ett recept på veganska moules frites länge, men inte riktigt tagit mig tiden till att få till det. Men nu det senaste året har jag jobbat ganska mycket med alger på olika sätt i min matlagning, så jag insåg att det nog var med hjälp av dem som jag skulle få till det hela.
Nu är det ju så att själva musselskalen i moules frites gör en ganska stor del för hur man upplever rätten rent utseendemässigt, och det kändes ganska bisarrt att antingen använda riktiga musselskal eller att för den delen slänga ner någonting annat oätligt och hårt i rätten bara för syns skull. Vad skulle det vara liksom? Skifferskivor?
Så jag bestämde mig för att köra på en liten annan inriktning på den här rätten rent visuellt och istället göra en grönsaksgryta av det hela, men med stora bitar av norialger och sjögrässallad som får stå för det ”svarta” inslaget. Det gör att rätten typ påminner lite om moules frites, men snarare är en friare tolkning än vad jag brukar sikta på med mina veganiseringar.
Själva smaken och texturen på rätten tycker jag dock blev riktigt bra! Det är som sagt lite som en grönsaksgryta, men kombon av paprika och noristekta ostronskivlingar som musslorna och så smakerna från vinet, grädden och grönsakerna gjorde att det blev en riktigt god och inte alls för långsökt version tycker jag.
Jag serverade grytan med potatisklyftor och en vegansk aioli. Du kan ju så klart gärna servera den med pommes frites istället, det är helt fritt!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂