Hej!
I skrivande stund sitter jag i soffan i sommarhuset på Skånes västkust, långt ifrån föregående veckas eskapader på Gotland. Ganska trött, men jävligt lycklig och stolt över att ha lyckats med vad som verkligen visade sig vara något av ett eldbad för en hobbykock som myself.
I en hel vecka har jag roddat oljefatsgrillen på Orlando’s Jamaican under Bergmanveckan, hållt koll på bongar, langat ut burgare a la carte och serverat fyrarättersmiddag och avsmakningsbruncher som om det inte funnits en morgondag. Jag har fanemig blivit kock! Och jag är verkligen inte sugen på att förbli det (sjukt jobbigt jobb) men ganska pepp på att testa igen i lagom grad (så bring it on!).
För ungefär en månad sedan fick jag ett mail från Filip Adamo som ville snacka. Filip äger och driver pop-up restaurangen/foodtrucken Orlando’s Jamaican tillsammans med sin fru Lina Adamo och hade ett av de lite mer galna förslagen jag hört i mitt liv.
Orlando’s Jamaican har ett centralt tema i den mat de serverar. Karibien. I övrigt så vill de hålla maten enkel, chosefri och jävligt god. Ett sätt de sett till att göra det här på är att konstant byta kockar i köket. Om det inte handlar om kocken så handlar det om maten, och det är det viktiga. Vettig tanke tycker jag!
Men, det betyder inte att de för den delens skull har jobbat med okända kockar. Förra året stod bland annat Jonas Cramby och Lotta Lundgren i deras kök som gästkockar och langade sina specialitéer.
Tillbaks till det där galna förslaget. Det visade sig att Filip varit inne på bloggen ett par gånger och diggar vad jag gör (tack för det!). Så han undrade om jag ville gästkocka. I fem veckor…!!!! Haha, jag trodde att jag skulle sätta mackan i halsen när han klämde fram förslaget.
Jag brukar leva efter devisen att man ska säga ja till spännande möjligheter, men tyvärr gick inte riktigt den idén ihop med livet som småbarnsfar under juli månad, så han kontrade med ett nytt förslag. Ville jag haka på dem och catera Bergmanveckan istället? De hade fått uppdraget som skulle äga rum veckan efter midsommar och de står för allt käk under hela festivalen.
Nu lät det mer rimligt (även om det fortfarande är helt jävla crazy – jag är ju inte kock?!?). Så jag sa ja och har inte tittat tillbaks sedan dess. Jag har kreerat två nya huvudrätter och hjälpt till att veganisera hela deras övriga meny. 7 dagar, minst 12 timmarspass och en massa slit.
De huvudrätter jag bjöd på var bland annat den karibiska blomkålstacos som jag bjöd på hos Clara Henry i P3 på midsommarafton, och den här smarriga oumphburgaren med grillad ananas som plockades upp av Aftonbladet Mat och Vin i början av förra veckan. Om ni inte har möjligheten att komma förbi så kan ni åtminstone laga maten hemma hos er i sommar. Det är bara att tända grillen och känna in smakerna från Västindien!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂