fbpx

Veganska Oumphburgare och helvecka med Orlando’s Jamaican på Fårö

IMG_4219Hej!
I skrivande stund sitter jag i soffan i sommarhuset på Skånes västkust, långt ifrån föregående veckas eskapader på Gotland. Ganska trött, men jävligt lycklig och stolt över att ha lyckats med vad som verkligen visade sig vara något av ett eldbad för en hobbykock som myself.
I en hel vecka har jag roddat oljefatsgrillen på Orlando’s Jamaican under Bergmanveckan, hållt koll på bongar, langat ut burgare a la carte och serverat fyrarättersmiddag och avsmakningsbruncher som om det inte funnits en morgondag. Jag har fanemig blivit kock! Och jag är verkligen inte sugen på att förbli det (sjukt jobbigt jobb) men ganska pepp på att testa igen i lagom grad (så bring it on!).

IMG_4203
Jag och kulturministern. Jag ser sliten ut så det knappt finns en morgondag (och då är det här en bild från första dagen :S) men hon är som alltid superfräsch! Hon var dessutom en läsare of the blogg. Gissa om någon blev lite småsmickrad 😉
IMG_4186
Vårt häng!

För ungefär en månad sedan fick jag ett mail från Filip Adamo som ville snacka. Filip äger och driver pop-up restaurangen/foodtrucken Orlando’s Jamaican tillsammans med sin fru Lina Adamo och hade ett av de lite mer galna förslagen jag hört i mitt liv.
Orlando’s Jamaican har ett centralt tema i den mat de serverar. Karibien. I övrigt så vill de hålla maten enkel, chosefri och jävligt god. Ett sätt de sett till att göra det här på är att konstant byta kockar i köket. Om det inte handlar om kocken så handlar det om maten, och det är det viktiga. Vettig tanke tycker jag!
Men, det betyder inte att de för den delens skull har jobbat med okända kockar. Förra året stod bland annat Jonas Cramby och Lotta Lundgren i deras kök som gästkockar och langade sina specialitéer.
Tillbaks till det där galna förslaget. Det visade sig att Filip varit inne på bloggen ett par gånger och diggar vad jag gör (tack för det!). Så han undrade om jag ville gästkocka. I fem veckor…!!!! Haha, jag trodde att jag skulle sätta mackan i halsen när han klämde fram förslaget.

IMG_4238
Långbord med fyrarätters karibiskt vegankäk! Till försnacks serverades jerkpopcorn med mojitoslush, till förrätt sötpotatis och linssoppa med choklad och habaneroglazad ananas, till huvudrätt jerkgrillade oumphribs med apelsin och kokosris samt mangosalsa och bönfiesta och till efterrätt en choklad crumb cake med kokos och vaniljkräm och romkryddad nicecream!
IMG_4281
Ett par kilo Oumph! Jerked Ribs på grillen!
IMG_4241
Min viloplats mellan passen.

Jag brukar leva efter devisen att man ska säga ja till spännande möjligheter, men tyvärr gick inte riktigt den idén ihop med livet som småbarnsfar under juli månad, så han kontrade med ett nytt förslag. Ville jag haka på dem och catera Bergmanveckan istället? De hade fått uppdraget som skulle äga rum veckan efter midsommar och de står för allt käk under hela festivalen.
Nu lät det mer rimligt (även om det fortfarande är helt jävla crazy – jag är ju inte kock?!?). Så jag sa ja och har inte tittat tillbaks sedan dess. Jag har kreerat två nya huvudrätter och hjälpt till att veganisera hela deras övriga meny. 7 dagar, minst 12 timmarspass och en massa slit.
De huvudrätter jag bjöd på var bland annat den karibiska blomkålstacos som jag bjöd på hos Clara Henry i P3 på midsommarafton, och den här smarriga oumphburgaren med grillad ananas som plockades upp av Aftonbladet Mat och Vin i början av förra veckan. Om ni inte har möjligheten att komma förbi så kan ni åtminstone laga maten hemma hos er i sommar. Det är bara att tända grillen och känna in smakerna från Västindien! 

IMG_4210
Burgaren! Serverades här med friterad matbanan, som dock tog slut efter två dagar och sedan byttes ut mot sötpotatischipsen.
IMG_4213
Blomkålstacos med en mangosalsa och picklad lime. Serveras med en jerkdoftande bönfiesta. Receptet hittar ni i inlägget som länkas här ovanför!

IMG_4257
IMG_4266

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates requiredIMG_4290
På söndagen avslutade vi veckan med en avsmakningsbrunch där vi bland annat serverade en slidervariant av burgaren.
IMG_4288
Jävligt Gott: Vem är du?
Döden: Jag är Döden.
Jävligt Gott: Kommer du för att hämta mig?
Döden: Jag har redan länge gått vid din sida.
Jävligt Gott: Det vet jag.
Döden: Är du beredd?
Jävligt Gott: Min kropp är beredd, inte jag själv.
[Döden närmar sig Jävligt Gott]
Jävligt Gott: Vänta ett ögonblick.
Döden: Så säger ni alla. Men jag lämnar inga uppskov.
Jävligt Gott: Du grillar ju, inte sant?
Döden: Hur vet du det?
Jävligt Gott: Åh, jag har ju sett det på målningar och hört det i visorna.
Döden: Ja, jag är verkligen en ganska skicklig grillmästare.
Jävligt Gott: Du kan ändå inte vara skickligare än jag.
Döden: Varför vill du vända burgare med mig?
Jävligt Gott: Det är min sak.
Döden: Det har du rätt i.
Jävligt Gott: Villkoret är att jag får leva så länge jag står dig emot. Gör jag dig mätt, friar du mig.
[Jävligt Gott räcker fram båda sina händer. Döden pekar på en av dem och får tången.]
Jävligt Gott: Du fick tången.
Döden: Det passar ju bäst så. Inte sant?

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

från Bergmanveckan med Orlandos Jamaican
Relaterade taggar:Event, Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
5 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
5
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!