fbpx

Veganska revbenspjäll med Clara Henry!


Hej!
Jag hoppas att allt e fint med er! Förra veckan hade jag den stora glädjen att få hänga en eftermiddag med supercoola Clara Henry i vår köksstudio. Jag hade bjudit in henne för att få en chans att snacka om något som jag tänker att hon generellt sett är en expert på, och som det alltid är väldigt mycket snack om. Unga tjejer och vegomat.
Hur går det egentligen ihop? Kommer de dö allesammans av näringsbrist när kombinationen av vilja att rädda världen, hög prestationsångest, pubertetens intåg, många timmar i stallet och överlag lite för dålig koll på näringslära och veganska matlagningsskills hos dem och deras föräldrar når sin peak och totalt utplånar alla Claras och Therese Lindgrens följare?

Eller är det så att det finns ett ljus i tunneln..? Kan faktiskt unga tjejer och deras föräldrar, precis som alla andra, lära sig att veganmat kan vara precis lika enkelt, gott och varierat som all annan mat? Att det faktiskt handlar om att lära sig att lägga till lite grejer, inte bara ta bort köttet. Jag tror det! Och efter att ha hängt och snackat lite med Clara så känner jag mig fasligt trygg i den insikten.
Men det betyder så klart inte att det inte är svårt ibland! Livsmedelsverket utrycker tydligt att just unga tjejer som kommer in i puberteten är en av de mest utsatta riskgrupperna för att få näringsbrist om de äter veganskt mat. Kombinationen av mens, av att överlag ha ett stort näringsbehov när man växer i tonåren, av att träna mycket och att sedan äta generellt lite mindre än andra och kanske inte kunna laga mat så bra själv är svår.


Men lösningen på det här är å andra sidan ganska uppenbar. Vi måste hjälpa folk att lära sig lite mer om att laga god vegansk mat!
För mig handlar det egentligen om tre olika saker.
Dels – Vi måste laga vegomat som folk faktiskt vill ha!
Det här är jätteviktigt att prata om! Så länge vegansk mat bara tillåts vara ”annat” än de klassiska och ”vanliga” rätterna som vi vuxit upp med så ökar risken och chansen att barn inte kommer att gilla dem och därmed begränsa sin kost till ett gäng väldigt få och kanske ganska enkla rätter. Kött innehåller väldigt mycket näring på få gram och är på det sättet en ganska mycket effektivare mat än säg sallad, bönor och pasta. Så om du hamnar i en diet som bara består av nudelsallader, pastarätter, mackor och sallader så kan du absolut få problem. MEN om du istället äter vegansk korvstroganoff, veganska hamburgare, veganska köttbullar OCH en och annan sallad så är det en helt annan fråga och mycket lättare att få i sig både mängden energi och mängden näringsämnen som behövs.
Om vi ska må bra på en ny kosthållning är det viktigt att vi tycker att den är god så att vi faktiskt vill äta den, och det enklaste sättet att åstadkomma detta på är att laga mat som utgår ifrån smaker som folk redan gillar. 🙂
Och dels så måste vi lära oss lite mer om näringslära!
Som jag skrev här ovanför så innebär ofta en vegansk diet att vi tar bort de mest näringstäta råvarorna i vår kost, kött, ägg och mejeriprodukterna. Det ställer vissa krav på att vi också ersätter dem i tillräckligt hög grad med annat. Som till exempel olika typer av sojaprotein, lite extra fett i maten och en bra variation med olika grönsaker och baljväxter. Men också att vi äter tillräckligt mycket! Jag har dock inte träffat många kids som har problem att äta tillräckligt mycket när de tycker att maten är god! Alla har vi försökt sätta ett pannkaksrekord någon gång, men hur många har på riktigt försökt sätta ett grönsaksgratängsrekord..?
Det enklaste sättet att lyckas är är ofta att äta en varierad kost med så mycket fullkorn och grönsaker som möjligt och helst några schyssta proteinkällor i varje mål. Här är det dock viktigt att komma ihåg att protein finns överallt! Protein är inte samma sak som kött, utan protein finns även i spannmål, dvs i pasta, havre och ris, det finns i grönsaker, i bönor och det finns i olika substitut.
Och sist bli bättre på det här med smak och konsistens!
Som jag redan har sagt så underlättar det alltid lite att laga mat med smaker som folk redan känner till. Panerad tofu med remouladsås och potatis ringer direkt i fiskpinneklockan. Vegofärssås med pasta är ganska uppenbart nästan som köttfärssås och korvstroganoff är mer eller mindre detsamma oavsett om det är 43 % gris eller 54 % sojabönor i korven utöver potatismjölet.
Det som dock är superviktigt att trycka på här är att INGEN, och framförallt inte tonåringar som redan är petiga i maten, gillar mat med konstiga konsistenser. Även dessa måste vara bekanta! Så om du gör en hamburgare, gör den gärna på till exempel Anammas nya formbara färs eller på hemmakokta bönor så du får till ett bra tuggmotstånd. Gör du en korvstroganoff – gör den på sojakorv och inte på sönderkokta grönsaker eller bönor. Och gör du en linsbolognese, kom i håg att linserna gärna inte ska vara totalt sönderkokta, och att linser faktiskt inte smakar kött. Du måste krydda lite extra!
För det är det sista jag har att säga innan ni ska få ert recept. Grönsaker smakar faktiskt inte som kött, och det ska vi heller inte låtsas som att de gör. Så om vi vill ha en smakbild på vår vegofärssås bestående av linser eller vegosubstitut som  påminner om det som ungdomarna e vana vid att äta – krydda lite extra!
Ha i lite extra sojasås, lite extra brynt tomatpuré och kanske en mörk grönsaksfond som lyfter ”botten” på kryddningen. Jobba med umamin!
Det var mina bästa tips från coachen! Jag hoppas att ni fick lite inspiration 🙂 Nu lagar vi lite god mat!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required




DELA INLÄGGET

Recept från inlägget

med Clara Henry!
Relaterade taggar:Intervjuer, Media, Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

3 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

3
0
Kommentera gärna! :)x
()
x