Hej!
Här kommer en kanske lite ovanlig disclaimer. Det här inlägget är INTE ett reklamsamarbete. Jag får ingen ersättning what so ever för att skriva det jag gör här om Anammas nya formbara färs som funnits på marknaden i någon vecka nu när det här inlägget skrivs. Jag är bara totalt förälskad. Det här är det bästa som hänt vegomaten sedan Oumph. Jag undrar ärligt talat om det faktiskt inte är snäppet bättre till och med.
Ni som följt bloggen under några år vet att jag är helt jävla galen i olika färsrecept där jag försökt få vanlig vegofärs att se ut som och bete sig som köttfärs, i något desperat försök att få till ett slutresultat som både ser ut som och smakar (typ som) hamburgare, köttbullar eller kebab. Och visst, det har funkat ganska bra. Men ett stort problem som alla mina recept har haft är konsistensen. Det är helt enkelt förbannat svårt att få vegofärs att binda på ett tillfredsställande sätt med hjälp av grejer som finns hemma i den vanliga dödliges skafferi utan att det blir rätt mosigt. Det kanske blir gott, men det blir utan tvekan mosigare än jag velat.
Det som Anamma lanserar nu är inget i sig totalt revolutionerande. De har lanserat en färs med metylcellulosa i. Metylcellulosa har använts i flera år för att få färdiga vegobiffar och köttbullar att binda (och en lång rad andra prylar också). Det är till exempel en av ingredienserna i den berömda Beyond Burgern från Beyond Meat. Det ska tilläggas att den framställs från cellulosa, dvs växtfibrer och är totalt oallergent). Det som ÄR nytt är att det tidigare bara funnits tillgängligt för den glade prick som råkar ha sig en industriell matprocessningsfabrik på bakgården. Metylcellulosa är meckigt att använda och få in i processen. Så meckigt så det inte säljs i butik hur som helst. Anamma har löst det här genom att helt enkelt binda in metylcellulosa i sin vegofärs, men inte format eller värmt upp den utan därefter genast fryst den och skickat ut den i butik.
I praktiken är Anammas formbara färs i stort sett samma produkt som de gör sina vegobullar av, fast innan de hamnar i formen och försteks. Det är i alla fall min gissning, för om man bara tar färsen direkt ur påsen, tinar upp den, formar den och steker den är det exakt så den smakar och ser ut.
Fördelen är att du nu helt enkelt får möjlighet att krydda och forma dina anammabullar precis hur du vill! Vilket ärligt talat ÄR helt jävla revolutionerande.
Jag har sett folk göra allt möjligt med de här biffarna på Facebook på senaste. Järpar, köttbullar, biffar, kebabspett osv. Men jag tänkte att jag skulle testa hur långt det går att pusha smeten. Hur starkt bindmedel är egentligen Metylcellulosa?
Jävligt starkt visade det sig! Köttbullar gjorda av den formbara färsen studsar som studsbollar i pannan bara efter några minuters stekning, och de löser inte upp sig om de kokas i tomat eller gräddsås. Så jävla awesome!
Jag fick en fråga när jag höll på och trixade och testade färsen på min instagram story om det kanske gick att göra lövbiffar av färsen också. Så jag testade, och lo and behold! Det blev helt otroligt bra faktiskt!
Jag la ut en avlång biff på ca 80 g mellan två ark plastfolie och dunkade biffen platt med en kastrull tills jag hade en avlång och ca 2 mm tjock platta. Den reagerar nästan direkt på värmen och efter bara 30 sekunder i stekpannan kunde jag vända och vrida den hur som helst utan att den gick sönder. Den gick till och med att rulla! Det enda ni får tänka på är att inte steka biffarna för länge, de blir lätt lite torra annars.
Vilket då osökt ledde mig in på det här receptet..!
Jag ger er – veganska rullader! Fan, det var första gången på säkert 14 år som jag ätit detta. Och det var inte långt ifrån alltså! Hur gott som helst! <3
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂