*I samarbete med Anamma Sverige*
Hej!
Hoppas allt är fint med er! Nu har grillsäsongen dragit igång med full rulle och jag ÄLSKAR DET! Jag har verkligen längtat efter att få åka hem till några polare eller ut till sommarstugan och få tända grillen, att få känna den där ojämförbara smaken som mat bara får när den lagats över eld, glöd och rök och bara få stå bredvid grillen med en öl i handen och solen i ögonen. Det är så jäkla trevligt alltså!
Grilllsäsongen är också ett fantastiskt tillfälle att passa på och äta en massa goda rätter från övriga världen. Det finns så mycket mer att grilla än bara hamburgare och korv. (Även om hamburgare och korv ju verkligen också är gott 😉 ).
Mitt lilla grillsamarbete med Anamma och deras nya formbara färs tar sig därför något vidare utanför de trygga ramarna och testar lite andra spännande färsrätter för grillen här de kommande veckorna och i dag går vi först ut med ett supersmarrigt veganskt kebabrecept! Den formbara färsen är perfekt för den här typen av färskebab och går huuuur bra som helst att grilla, både på spett och som avlånga biffar eller små järpar. Du bestämmer själv hur du vill ha den.
Vad som är just turkisk kebab har jag tyckt varit lite svårt att få klarhet i, det finns ju persisk kebab, libanesisk kebab, irakisk, syrisk och ja, det känns som att alla har sin version. Genomgående verkar dock generellt sett vara att turkisk kebab har färre kryddor i sig och är mer bara ”köttspett” än den persiska kobideh kebaben till exempel. Jag har därför försökt att hålla den här kebaben så clean som möjligt och bara använt de kryddor som dyker upp oftast i de flesta recepten, plus lite annat för att få upp smaken då det ju är vegofärs och inte köttfärs vi jobbar med.
Slutresultatet är dock galet jävla gott, och framförallt med rätt tillbehör! Här serverar jag kebaben dels med grillade grönsaker (vilket är kutym i större delen av mellanöstern), vitlökssås och den otroligt goda valnöt och paprikaröran muhammara. Jag är inte säker på om den är turkisk eller inte, jag tror inte det, men god är den verkligen!
Större delen av inspirationen för både kebaben och för muhammaran har jag snott ifrån Zeinas Kitchen, spana in henne om ni vill ha fler liknande recept!
Veganska turkiska kebabspett, ca 10 stycken
Kebabspett
- 1 paket Anamma Formbar Färs á 850 g
- 2 stora gula lökar
- 6 vitlöksklyftor
- 2,5 msk paprikapulver
- 1,5 msk kumminfrön
- 2 dl hackad färsk bladpersilja
- 2 msk ljus sojasås
- 1 msk rapsolja
- Rikligt med svartpeppar
- 1-2 tsk citronjuice
- Salt efter smak
- 3 dl naturella valnötter
- 0,75 dl ströbröd
- 1 burk med hel grillad paprika á 500 g
- 0,5-1 dl olivolja
- 2 klyftor vitlök
- 2 tsk mald spiskummin
- Juice från 1/2 citron
- 1-1/2 färsk röd chili
- 2 dl vegansk matlagningsyoghurt eller fraiche
- 2 klyftor färsk vitlök
- Jucie från 1/3 färsk citron
- Salt och peppar
- Lite olivolja
Övrigt till servering
- Grön och röd paprika
- Tomater
- Rödlök
- Bladpersilja
- Ris
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂