Veganska Turkiska kebabspett med muhammara och grillade grönsaker


*I samarbete med Anamma Sverige*
Hej!
Hoppas allt är fint med er! Nu har grillsäsongen dragit igång med full rulle och jag ÄLSKAR DET! Jag har verkligen längtat efter att få åka hem till några polare eller ut till sommarstugan och få tända grillen, att få känna den där ojämförbara smaken som mat bara får när den lagats över eld, glöd och rök och bara få stå bredvid grillen med en öl i handen och solen i ögonen. Det är så jäkla trevligt alltså!
Grilllsäsongen är också ett fantastiskt tillfälle att passa på och äta en massa goda rätter från övriga världen. Det finns så mycket mer att grilla än bara hamburgare och korv. (Även om hamburgare och korv ju verkligen också är gott 😉 ).

Mitt lilla grillsamarbete med Anamma och deras nya formbara färs tar sig därför något vidare utanför de trygga ramarna och testar lite andra spännande färsrätter för grillen här de kommande veckorna och i dag går vi först ut med ett supersmarrigt veganskt kebabrecept! Den formbara färsen är perfekt för den här typen av färskebab och går huuuur bra som helst att grilla, både på spett och som avlånga biffar eller små järpar. Du bestämmer själv hur du vill ha den.


Vad som är just turkisk kebab har jag tyckt varit lite svårt att få klarhet i, det finns ju persisk kebab, libanesisk kebab, irakisk, syrisk och ja, det känns som att alla har sin version. Genomgående verkar dock generellt sett vara att turkisk kebab har färre kryddor i sig och är mer bara ”köttspett” än den persiska kobideh kebaben till exempel. Jag har därför försökt att hålla den här kebaben så clean som möjligt och bara använt de kryddor som dyker upp oftast i de flesta recepten, plus lite annat för att få upp smaken då det ju är vegofärs och inte köttfärs vi jobbar med.
Slutresultatet är dock galet jävla gott, och framförallt med rätt tillbehör! Här serverar jag kebaben dels med grillade grönsaker (vilket är kutym i större delen av mellanöstern), vitlökssås och den otroligt goda valnöt och paprikaröran muhammara. Jag är inte säker på om den är turkisk eller inte, jag tror inte det, men god är den verkligen!
Större delen av inspirationen för både kebaben och för muhammaran har jag snott ifrån Zeinas Kitchen, spana in henne om ni vill ha fler liknande recept!

Veganska turkiska kebabspett, ca 10 stycken

Kebabspett

  • 1 paket Anamma Formbar Färs á 850 g
  • 2 stora gula lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2,5 msk paprikapulver
  • 1,5 msk kumminfrön
  • 2 dl hackad färsk bladpersilja
  • 2 msk ljus sojasås
  • 1 msk rapsolja
  • Rikligt med svartpeppar
  • 1-2 tsk citronjuice
  • Salt efter smak

Muhammara

  • 3 dl naturella valnötter
  • 0,75 dl ströbröd
  • 1 burk med hel grillad paprika á 500 g
  • 0,5-1 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk mald spiskummin
  • Juice från 1/2 citron
  • 1-1/2 färsk röd chili

Vitlökssås

  • 2 dl vegansk matlagningsyoghurt eller fraiche
  • 2 klyftor färsk vitlök
  • Jucie från 1/3 färsk citron
  • Salt och peppar
  • Lite olivolja

Övrigt till servering

  • Grön och röd paprika
  • Tomater
  • Rödlök
  • Bladpersilja
  • Ris


Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required




DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med muhammara och vitlökssås
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
6 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
6
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på [email protected] eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

recept i det här inlägget

med muhammara och vitlökssås

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!