I samarbete med Ta Fram Det Bästa
Hej! Som ni säkert vet är jag ett stort fan av Ta Fram Det Bästa och deras produktserie och har samarbetat med dem i flera år nu! Men ärligt talat, hur kan man liksom inte vara det? TFDB är en flerårig kampanj som samlar några av de ledande smaksättarna i världen under ett och samma paraply här i Sverige. Kikkomans sojasåser, Tabascos chilisås, Grey Poupons dijonsenap, Maldons flingsalt och Colman’s senapspulver. Klassiker! Och helt givna i mitt kök allesammans.
Nu i januari ska jag åter igen ta fram tre stycken smarriga recept baserade på deras produkter, med fokus på Kikkoman, och först ut är ännu en klassiker – Fried Rice! En av asiens stora husmanskostsrätter, som varierar en massa från land till land och region till region, men i grund och botten helt enkelt är ett sätt att koka soppa på en spik. Det blir bäst med gammalt kallt ris från gårdagen, du kan spä ut med i stort sett vilka rester som helst och så på med lite sesamfrön, koriander och salladslök och vips! Jävligt god mat!
Så här gör jag mitt fried rice! Att använda Kikkoman Ponzu och Tabascos Sriracha i kombo, tillsammans med lite sirap och risvinsvinäger ger dig en löjligt enkelt och riktigt god asiatisk all round dressing, som jag själv använt tidigare både i min Japchae och i mitt bibimbaprecept. Ponzu är en blandning av citrus och sojasås, med lite extra sötma också, en perfekt balans om du frågar mig och en väldigt, väldigt god sås till det mesta. Tabascos sriracha är faktiskt utan tvekan den godaste srirachasåsen jag någonsin testat. Den fermenterade tabascochilin ger lite mer djup och action till srirachasåsen, vilket funkar asbra både till koreansk, thailänds och kinesisk matlagning.
Fried Rice, 4 portioner
- 400 g kallt kokt jasmineris
- ca 600 g blandade grönsaker, som vitkål, morot, broccoli, purjolök, palsternacka, gul lök, rotselleri och liknande
- 4-8 stammar salladslök
- 400 g naturell tofu
- 1 krm gurkmeja
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk färsk riven ingefära
- 0,75 dl Kikkoman Ponzu
- 1-1,5 msk Tabasco Srirachasås
- 1 msk risvinsvinäger
- 1/2 msk agavesirap eller ljus sirap
- 1 msk rostade sesamfrön
- 1 kruka färsk koriander
- Rapsolja till stekning
Instruktioner:
- Om du INTE har färdig kokt ris så koka ris och låt svalna. Men absolut bäst är det om du använder dagsgammalt kallt ris.
- Förbered alla grönsaker genom att skala de som behöver skalas och tärna allt i ca 0,5×0,5 cm stora bitar. Ju mindre desto godare i slutändan då det ska blandas med riset fint. Skala och riv ingefäran och vitlöken.
- Fördela grönsakerna i olika skålar. De hårda grönsakerna som behöver steka längre för sig, och de mjuka som ska i sist, exempelvis de gröna delarna av salladslöken och koriandern för sig. Lägg vitlök och ingefära i en egen skål.
- Blanda Ponzu, Sriracha, risvinsvinäger och agavesirap till en woksås i en skål och ställ åt sidan.
- Hetta upp en wok eller non stick stekpanna på hög värme och börja med att smula ner tofun med lite rapsolja, gurkmeja, salt och peppar och fräs tills allt har blandats och tofun fått smak och färg. Lägg åt sidan.
- Woka därefter grönsakerna i omgångar beroende på hur mycket du har. Börja med de hårda som behöver längst tid.
- Avsluta med att woka grönsakerna tillsammans med ingefäran och vitlöken, så de får lite kärlek och inte längre är råa, utan att de bränns.
- När alla grönsaker är färdigwokade lägger du dem åt sidan och steker därefter det kalla riset i lite rapsolja så det får lite stekyta och värms upp. Häll därefter ner alla grönsakerna, tofun och woksåsen och rör om så allt blandas.
- Toppa med färsk koriander, de gröna delarna av salladslöken och rikligt med sesamfrön. Servera genast, gärna tillsammans med mer Kikkman Ponzu och Srirachasås så folk får krydda efter eget tycke!