fbpx

Vegetariskt julbord

carllarsson_700
Det här är jag och min familj om jularna som liten. Jag sitter vid kortändan längst bak där i vit kråskrage och drägglar. (Eller inte, Carl Larssons Julaftonen från 1904)

Nu nalkas julen med stormsteg. Julklappspaniken stegras och den årliga julbordsplaneringen drar igång. Ah, julbord. Jag älskar julbord! Så, jag tänkte att jag skulle göra en uppdaterad repris av ett inlägg från i våras och bjussa på mina bästa recept som åtminstone jag tycker är ett måste på varje hederlig vegetarians julbord.

Jag är en traditionalist av rang, vilket ju ofta krånglas till av det faktum att jag är vegetarian. Farsan uppfostrade mig och mina två bröder på en strikt diet av husmanskost (och nyhusman, dvs typ spagetti och köttfärsås) och julbordet dignade alltid av revbensspjäll, brysselkål, hemmagjorda rödkåls- och rödbetssallader samt fem olika sorters sill. För att inte tala om den heliga graalen, den griljerade skinkan. Många av de här sakerna går ju enkelt att byta ut eller tweaka så att de blir vegetariska trots allt, och genom åren så har jag samlat på mig en del.

IMG_9837 (1024x770)

Aubergine-sill

Först ut sillen. Här finns ett jättebra recept på vanlig inlagd aubergine ”sill” och senaps”sill”, skippa bara sista steget för vanlig eller dela upp den inlagda auberginen i två och ta bara hälften i senapssåsen. Går att variera oändligt och den inlagda auberginen går att byta ut mot sill i de flesta vanliga recept. Görs dagen innan!

IMG_0764 (1024x768)

Vegetariska Köttbullar

Enligt mig ett måste.  Jag vill gärna ha dem små och hårdstekta i en massa smör så de blir riktigt knapriga. Till jul smaksätter man dem med lite dijonsenap och kryddpeppar i mängder. Här är mitt favoritrecept som funkar finfint för att tralla egna bullar hemma. Skippa gräddsåsen till julbordet bara! Jag har också en vegansk variant på samma bullar som ni hittar här.

IMG_9552 (1024x765)

Griljerad kålrot

Här har jag inget inlägg skrivet sedan tidigare, men receptet är enkelt. Jag har testat flera olika sorters ”skinka” vid olika tillfällen men har fastnat bäst för den helkokta kålroten som skinksubstitut. Det finns ju till exempel också Astrid och Apornas Sk*nka, men jag gillar verkligen inte konsistensen på den. Alldeles för mjuk och slibbig.
Köp helt enkelt en hel kålrot i en passande storlek. Skala och koka i grönsaksbuljong tillsammans med ett gäng kryddpepparkorn, vitpepparkorn och lagerblad samt kanske, om du känner dig på det humöret lite kryddnejlikor, tills den är mjuk rätt igenom. Slå av spadet och låt den svalna något. Griljera därefter genom att pensla den täckt med en blandning av lika delar skånsk grovkornig senap och dijonsenap och rulla den försiktigt i ströbröd. Griljera i ugn på 225 grader i 15 minuter eller den fått tillräckligt med färg. Blir riktigt mustigt!
IMG_9840
Revbensspjäll
 
Jag har äntligen lyckats fixa ett eget recept på vegoribs! Det är baserad på Per Morbergs honungsglaserade revbensspjäll och använder antingen Anammas vegofiléer eller Oumphs Pure Filet som köttsubstitut. To die for gott! Checka länken!

Allt det andra fixet och trixet

… får ni slänga ihop själva. Byt ut ansjovisen mot kapris i Janssonen kanske. Ha havregrädde i rödbetssalladen och koka brysselkålen. Prinskorv finns det idag flera roliga varianter på ifrån bland annat  Wheaty, eller varför inte göra egen efter det här eminenta receptet ifrån bloggen Veganstyle? Byt ut kaviaren på ägghalvorna mot tångkaviar, eller skippa äggen helt. Gravlax känns tyvärr svårt att byta ut. Alla fakefiskar jag stött på känns särdeles otrevliga, även om Astrid och Aporna nog har någon sorts substitut även för det.
God Jul!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
23 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
23
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!