Det här inlägget är skrivet i samarbete med Viking Line! 🙂
Hej!
Hoppas allt är fint! Här rusar allt på 180 knyck. Det är verkligen helt sjukt. Nya spännande grejer händer hela tiden och det känns verkligen som att 2017 kommer bli ett helt galet jävla år. Tro mig, vänta bara tills saker börjar bli så klara så jag kan berätta allt som är på gång. En del är ännu bara på idé och skiss-stadiet, men andra är ändå ganska sannolika. Och det känns helt sjukt.
Jag är så sjukt tacksam för alla ni som läser den här bloggen, följer mig på instagram och facebook och alla ni som röstade på mig i Matbloggspriset Folkets val här i höstas. Ni förändrar verkligen mitt liv, och ger mig chansen att göra det jag alltid drömt om – att få förändra världen till det bättre på riktigt samtidigt som jag får göra det jag är bäst på (dvs prata, skriva, laga mat och vara mig själv… typ) och får ha otroligt roligt på kuppen.
En sån här väldigt rolig grej jag får vara en del av, tack vare er allesammans, hände i onsdags. Då gick jag upp tidigt som satan och tog en taxi ner till Stadsgårdskajen och Viking Lines jättefärja Grace som skulle ta mig tur och retur till Åbo. Jag hade nämligen fått förfrågan om jag ville delta i Viking Lines interna tävling bland kockar från deras olika färjor där de skulle ta fram vårens nya helvegetariska meny!
Jag tackade självklart ja på stört. Dels hade jag aldrig varit på kryssning tidigare (vilket tydligen är jättekonstigt enligt vissa, men whatever. ;P ) och dels är ett av mina stora ”missions” med Jävligt Gott att wherever I can hjälpa till att göra vegetarisk mat mer tillgängligt för fler. Att därför få vara med och se till så att Viking Lines alla färjor serverar så jävla god vegetarisk och vegansk mat som möjligt kändes självklart!
Tävlingen är utformad så att varje kock som arbetar på de olika skeppen fick möjlighet att skicka in ett fritt antal rätter till tävlingen. En intern jury bestående av kökscheferna, samt den centralt ansvarige köksmästaren på Viking Line sållade ut 19 av de 64 inkomna bidragen som vi sedan fick smaka av under själva kryssningen i onsdags. Med ”vi” menar jag då samma ovanstående kökschefer och köksmästare plus mig. Det skulle även ha varit en finsk matbloggare med, men denne fick tyvärr förhinder i sista minuten. De två vinnande kockarna med bäst rätt och flest rätter med i menyn får åka på en lyxig vegostudieresa till New York i vår! Den skulle man inte tacka nej till att få följa med på 😉
Och jävlar vad med god mat som bjöds! Det var verkligen inte ett lätt jobb att plocka ut sex rätter av dessa 19 små mästerverk som serverades under en sju timmar lång sittning med 20 minuters mellanrum.
Jag ska vara ärlig och säga att jag faktiskt hade lite fördomar om kryssningsmat, oerfaren som jag är, men banne mig om jag inte fick mina fördomar krossade. Redan efter de första tre förrätterna så var jag imponerad nog för att ha varit nöjd med vilken som helst av dem om de serverades på en fin och dyr restaurang i Stockholm. Och därefter följde 16 till i en avsmakningsmeny som hette duga!
Jag skulle verkligen vilja skriva om alla olika rätter som vi bjöds på, men då skulle det här inlägget bli väldigt långt. Jag nöjer mig med att säga att det rörde sig ifrån allt som solrosfrösrisotto med silkestofu och pak choy till bakad rotselleri med björksavssabayonne. Från getostsmousse med klar tomatsky till rabarbersorbet med kladdig citronkaka. Men jag tänkte att jag skulle presentera de sex vinnande rätterna som kommer att serveras på Viking Lines alla skepp under våren på deras Spring & Green meny.
De faktiska rätterna som serveras i vår kan komma att se lite annorlunda ut efter att de anpassats för storkök och justerats lite uppläggningsmässigt, men detta är mer eller mindre vad som kommer att serveras!
Veganska förrätter
Rostad sparris, picklad sparris, nässelpesto, citronskum och rostade hasselnötter – En till synes enkel men otroligt smakrik hyllning till våren med nässlor, hasselnötter och sparris.
Citron-sesam-wasabi tofutataki med glasnudlar och gurksallad – Kommer att serveras som en sallad, snarare än i olika småportioner och innehåller en hårdpressad och väldigt god silkestofu som grillats snabbt och marinerats i soja, citron och sesamolja.
Vegetarisk varmrätt
Rågpolenta, Västerbottenost, stuvad vårkål, mörk kumminsås – En verklig hyllning till den nordiska husmanskosten och till dess riktiga hjälte, kålen! Grönkål, vitkål, blomkål och en fantastiskt god mörk sås som serveras på en bädd av rågpolenta. Perfekt för alla de som vill äta grönare och spännande, men som kanske inte gillar idén med att försöka härma kött.
Vegansk varmrätt
Krispig seitan, hemlagad vegansk färskost, rökt aubergine, valnöts- och röd chilipepparpuré, granatäpple samt sky på rostad lök – Min absoluta favorit på menyn och riktigt, riktigt gott! Friterade seitanbitar som påminner en hel del om pannbiff i konsistens och kryddning, serveras med vad som närmast kan beskrivas som en fine dining version av pannbiff med lök och brunsås. Verkligen Jävligt Gott!
Vegetarisk dessert
Äppelparfait med vit choklad och kamomill – Gröna äpplen och mild kamomill i en riktigt fin balans. Alla i juryn var överens om att den var given på menyn.
Vegansk dessert
Mandelmjölkskum, rabarbersorbet, sockrad rabarber, mandelkaramell, rostad mandel – Den här rätten delade juryn lite. Vissa tyckte att rabarbern blev för intensiv, men i min bok var den perfekt. En riktig smakbomb, som du sög på sakta och då och då fick en liten kick av bittermandel eller anisört. Sjukt gott.
Som ni kan se är menyn blandat lakto-ovo vegetarisk och vegansk, med ambitionen att det ska finnas något för alla. Både för köttätarna som vill variera sig och upptäcka något nytt och för veganerna som vill få en precis lika fantastisk matupplevelse som köttätarna. Viking Lines målsättning med menyn, som jag sympatiserar väldigt starkt med, är att visa ALLA hur gott det kan vara med vegetarisk mat, utan pekpinnar utan helt enkelt bara genom ett gäng jävligt goda exempel!
Menyn kommer att finnas på plats i mars och framåt. Hoppas ni tar chansen att smaka!
Det här inlägget är skrivet i samarbete med Viking Line.