
Årets framtidsrecept – Better spread
Framtidsreceptet är ett årligt iniativ från Polarbröd som ämnar att inspirera fler att äta god mat som värnar om hälsan och planeten. I årets upplaga har Polarbröd krokat arm med hållbarhetsaktören Jävligt gott och adresserat en utmaning som är en naturlig del av mångas vardag – att skapa ett mer hållbart pålägg till mellanmålsmackan.
Efter en workshop med ledande aktörer i matbranchen och flera dagars experimenterande så har vi tagit fram en fantastisk kreation som vi kallar ”Better Spread”. Denna kreation är en spread som görs på svenska frön och baljväxter som sedan smaksätts med populära roliga smaker.
Resultatet är ett fantastiskt pålägg på mackan som smakar gott men som är både bra för kroppen och planeten

Psst.. vill du vara med och bestämma vilket pålägg som kommer vidare?
Testa att göra en better spread hemma och gå sedan scana QR koden ovan för att komma till ett formulär. Recept finns nedan.
SCANA KODEN OVAN eller klicka knappen nedan:
Så här gör du better spread
Better spread är en näringsrik spread som förutom att vara nyttig, god och bra för planeten även går att packa full med massa smaker.
Basen är bus-enkel, ta 2dl frön, 2dl bönor och 2dl vatten och mixa ihop i en blender eller matberedare. Klart!
Du har nu gjort en better spread som man sedan kan smaksätta med massa goda saker. Pålägget kan du sedan bre på en bit bröd och toppa med dina favorit-toppings. Använd gärna Svenska råvaror när det är möjligt. Hur enkelt och gott som helst!
Nedan har vi skapat 3 populära goda smaker som du kan testa att göra hemma.
Vilken är din favorit?
Koncept 1 – Pizza
Bas:
2dl solrosfrön
2dl kikärtor
2dl vatten
Smaksättning:
1.5dl tomatpuré
1.5 msk Oregano
2 klyftor vitlök
1dl näringsjäst (kan uteslutas)
1.5 tsk salt
Mixa allt till en slät spread i en mixer
Koncept 2 – Äppelpaj
Bas:
2dl solrosfrön
2dl kikärtor
2dl vatten
Smaksättning:
2 st normalstora äpplen
1 dl äppelsylt eller äppelmos
1.5 msk kanel
1.5 tsk salt
Mixa allt till en slät spread i en mixer
Koncept 3 – Curry
Bas:
2dl solrosfrön
2dl kikärtor
2dl vatten
Smaksättning:
1.5 msk currypulver
1 tsk gurkmeja pulver
1 tsk färsk ingefära riven
1 stort äpple
1.5 tsk salt
Mixa allt till en slät spread i en mixer