
Årets framtidsrecept – Sveja
Framtidsreceptet är ett årligt iniativ från Polarbröd som ämnar att inspirera fler att äta god mat som värnar om hälsan och planeten. I årets upplaga har Polarbröd krokat arm med hållbarhetsaktören Jävligt gott och adresserat en utmaning som är en naturlig del av mångas vardag – att skapa ett mer hållbart pålägg till mellanmålsmackan.
Efter en workshop med ledande aktörer i matbranchen och flera dagars experimenterande så har vi tagit fram en fantastisk kreation som vi kallar ”Sveja”. Denna kreation är en spread som görs på svenska frön och baljväxter som sedan smaksätts med populära roliga smaker.
Resultatet är ett fantastiskt pålägg på mackan som smakar gott men som är både bra för kroppen och planeten

Så här gör du Sveja
Better spread är en näringsrik spread som förutom att vara nyttig, god och bra för planeten även går att packa full med massa smaker.
Basen är bus-enkel, ta 2dl frön, 2dl bönor, 2dl vatten och en nypa salt. Mixa ihop i en blender eller matberedare. Tillsätt lite mer vatten om det behövs. Klart!
Du har nu gjort sveja som man sedan kan smaksätta med massa goda saker. Pålägget kan du sedan bre på en bit bröd och toppa med dina favorit-toppings. Använd gärna Svenska råvaror när det är möjligt. Hur enkelt och gott som helst!
Nedan har vi skapat 3 populära goda smaker som du kan testa att göra hemma.
Vilken är din favorit?
Koncept 1 – Pizza
Bas:
2dl solrosfrön
2dl kikärtor (kokta)
2dl vatten
1.5 tsk salt
Smaksättning:
1.5dl tomatpuré
1.5 msk Oregano
2 klyftor vitlök
1dl näringsjäst (kan uteslutas)
Mixa allt till en slät spread i en mixer
Koncept 2 – Äppelpaj
Bas:
2dl solrosfrön
2dl kikärtor (kokta)
2dl vatten
1.5 tsk salt
Smaksättning:
2 st normalstora äpplen
1 dl äppelsylt eller äppelmos
1.5 msk kanel
Mixa allt till en slät spread i en mixer
Koncept 3 – Curry
Bas:
2dl solrosfrön
2dl kikärtor (kokta)
2dl vatten
1.5 tsk salt
Smaksättning:
1.5 msk currypulver
1 tsk gurkmeja pulver
1 tsk färsk ingefära riven
1 stort äpple
Mixa allt till en slät spread i en mixer