Hej!
I avsnitt 3 av min och Elaines lilla serie där ni får följa med mig hem till henne lär vi oss att laga veganskt bacon! Vegobacon, eller fejkon, är en sjukt användbar grej och riktigt, riktigt god. Du kan ha det i pasta, i grytor, på mackor, på hamburgare, till brunchen eller som snacks. Ja helt enkelt precis som vanligt bacon! 😉
Grunden i att göra fakeon är enkel. Jag utgår bara ifrån vilka grundsmakerna i bacon är och försöker fejka dem. Bacon är rökigt, fett, salt och har en massa knaprig umami. Så klart kommer fejkon inte smaka exakt som bacon. Det är inte bacon. Men det kommer garanterat att bli jävligt gott och användbart!
För att få fram de smakerna så marinerar jag tofu i liquid smoke (för rökigheten), kikkomansoja (för sältan och umami), rapsolja (fett), och lite socker eller agavesirap (för karamellisering och lite sötma). Exakta mängderna är inte jätteviktigt, du kan krydda lite efter smak och alltid ha i lite mer soja eller liquid smoke i stekpannan medan du steker tofun om du inte tycker att den blir salt eller rökig nog.
Tidigare avsnitt
Avsnitt 1 av serien där vi går igenom Elaines kylskåp hittar ni här, och avsnitt 2, där vi gör scrambled tofu hittar ni här!
Fejkon
Fejkon passar i en massa olika rätter, här är ett gäng exempel:
- Carbonara – Rökig och krämig pasta med massor av svartpeppar
- Brunch – Scrambled tofu, fejkon och en massa annat göttigt
- Mac and Cheese – Pasta i vegansk ostsås och fejkon!
- Pasta all’amatraciana – Pasta med rökig och het tomatsås, toppad med cashewparmesan
- BLT Sandwich – Världens godaste macka?!
- Veganska raggmunkar med fejkon – Enkelt och gott! Potatisplättar med fejkon och lingon
- Palt! – En klassisk svensk norrlandsinstitution. Ett måste!
Här är receptet på Fejkon:
- 250 g fast naturell tofu (går att byta ut mot tempeh, aubergineskivor, morot, zucchini eller egentligen vad som helst!)
- 3 msk Kikkoman soja
- 1,5 msk liquid smoke
- 1/2 tsk socker eller agavesirap (jag tycker att det ger en liten extra karamellisering som jag gillar)
- 1/2 dl rapsolja
Gör så här
- Om du använder tofu, vira in tofun i hushållspapper och lägg den i press i 30 min innan användning. Det gör den lite fastare
- Skär eller skiva tofun i den storlek du vill ha den. Om du vill använda den i pasta så kanske du vill skära den i tärningar, om du ska ha den på en macka så kanske i skivor.
- Lägg tofun tillsammans med all marinad i en plastpåse. Sug ut luften ur påsen så det skapas vakuum och marinaden täcker all tofu. Låt vila i 30 minuter till över natten beroende på hur lång tid du har på dig.
- Häll ut all marinad och tofun i en stekpanna och stek på medelhög värme tills all vätska dunstat och det bara är tofu och fett kvar i stekpannan i slutet, all smak absorberad av tofun. Stek tofun till den är knaprig och fått fin färg.