För några veckor sedan fick jag en fråga från företaget som levererar ”Linas Matkassar” om jag skulle vilja testa deras nya vegetariska matkasse i två veckor i utbyte mot att jag recenserade den här på bloggen. Jag brukar generellt vara ganska strikt på vilka erbjudanden och samarbeten jag gör i bloggen, då jag helst inte vill att det ska bli dels för betungande att driva den, och att fokuset ska förbli på maten och inte på någon sorts business. Men det här kändes ganska mycket som en win-win grej. Jag fick lite schysst och gratis mat samt inspiration på nya rätter att laga och de får lite uppmärksamhet.
Efter att ha testat kassarna nu i två veckor så har jag väl både lite ris och lite ros att dela ut. För det första så har vi ju hela det här konceptet med matkassar, som jag aldrig testat förut. Jag kan se charmen – du får laga grejer du inte kanske själv tänkt på, och du slipper handla vilket sparar en massa tid. Men samtidigt – jag gillar att handla, så jag vet inte om det allena är argument nog. Sen att man får testa nya grejer, javisst! Men även här skulle jag säga att det var lite fifty fifty, som det kan vara med vilken kokbok eller restaurangmeny som helst. Vissa grejer faller dig i smaken, och andra gör det verkligen inte. Det här med att behöva köpa en hel veckomeny ifrån någon annans planering känns lite off för mig. Jag föredrar lite större frihet och anpassning efter vad jag själv faktiskt gillar.
Linas Vegetariska matkasse kommer dock bara varannan vecka och innehåller tre rätter per vecka, så det är inte så att de ockuperar hela veckans matsedel vilket jag tyckte var en ganska positiv grej. Överlag så höll också recepten, råvarorna och instruktionerna en mycket hög nivå. Vi (jag, min sambo och vår nu åttaåriga tjej) var överlag också mycket förtjusta i maten, med vissa undantag (främst från åttaåringen som egentligen inte var så förtjust i något, rätterna var generellt lite för krångliga för att passa hennes smak). Recepten låg dock på en aningen högre amitionsnivå än vad jag vanligtvis brukar hålla på vardagarna och jag skulle nog säga att både ett eller två recept nog mer är anpassade för att lagas på helgen när man har lite mer tid på sig. Tro det eller ej, men vi äter väldigt mycket enkel mat, typ limequorn eller någon sorts halvfabrikat i stil med vegoschnitslar.
Första veckan innehöll en pad tai (5/5 skulle jag säga, bästa rätten!), en jordärtskockssoppa (4/5) och en knaperstekt getost med tabbouleh (5/5 också riktigt fin, även om vi skippade dillen(!?) som de ville ha i tabboulehn). Andra veckan var inte riktig lika vass med en salviapesto som jag gjorde om till vanlig pesto för att få tjejen att äta den, en mexikansk chili som praktiskt taget var tacos på Hälsans köks färdiga tacofärs och sen en potatisomelett (tortilla) med en sallad som vi faktiskt inte testade pga av flyttstress.
Så maten skulle jag säga var en riktigt stark femma första veckan för att dala till en trea veckan därefter. Lite ojämt. Och det är det här jag menar, om man gillar att laga mat, så som jag, och många av er som läser det här också kan jag tänka mig gör, så är matkassekonceptet ett tveeggat svärd. Grymt för att spara lite tid här och var i veckostressen, och grymt för att få ny inspiration (ska absolut laga mer pad thai och steka mer getost!), men också lite konstigt och begränsande att laga mat som någon annan har hittat på åt en.
Så, visst kanske kommer testa några gånger till och se hur menyerna utvecklas framöver, men då kanske på en vecka då vi inte har stortjejen hos oss (hon bor varannan vecka hos sin pappa), men det blir nog inget permanent inslag i vårt hem.
Om ni är sugna på att testa på Linas Matkasse så har de just nu en väldigt prisvärd pröva-påkampanj där man får en matkasse för bara 299:- kronor, vilket är typ 25 kronor portionen om ni går in på deras hemsida och om ni beställer via den här länken så får ni en gratis fruktkasse (värd 109) kronor med er första beställning.