fbpx

Dammsugare

Använd kakrester (eller inte) för att göra dammsugare själv!
” Hemmagjorda dammsugare är otroligt mycket godare än köpta och här har du två recept att testa själv ”
– Karolina

Receptet: Dammsugare

Jag har haft med dammsugare i flera tidigare böcker men här har jag inkluderat en guide till hur jag rullar mina dammsugare, vilket verkar vara unikt. Det är otroligt enkelt och ger ett väldigt bra resultat så jag har fotograferat en guide till dig här. Det är lyxigt med en riktigt bra arrak till dammsugare. Jag rekommenderar arraksessensen från Stockholms Aeter- & Essencefabrik, men arraksaromerna i livsmedelsbutiker fungerar riktigt bra de också. Systembolaget har ibland arrak i sitt sortiment, men den är inte riktigt lika aromatisk. Punsch eller arrak kan användas i det äldre receptet som utgår från kakrester men det behövs inte om man saknar det hemma. Det ger inte lika stark smak som att använda essens eller arom, men man kan smaka av med båda. Arraken i de äldre recepten kan annars ersättas av rom eller uteslutas, jag föredrar arraksarom smakmässigt så jag brukar strunta i alkoholen. I många konditorsrecept används aprikosmarmelad för fukt om smeten blir för torr, men det är för att apriskosmarmelad används till mycket på konditorier och det kan ersättas av till exempel äppelmos. För kexen i det första receptet brukar jag använda till exempel Brago eller digestivekex. I recept med kaksmulor behöver man vara noga med att inte tillsätta allt av det fuktiga på en gång, till exempel punsch/arrak eller aprikosmarmelad, det kan behövas mindre än vad som är anigvet men det går alltid att lösa med att tillsätta mer kaksmulor eller havregryn för att få rätt konsistens. För gröna dammsugare används traditionellt färgen pistagegrön om du hittar den. Det är en blandning av grön och gul som man kan blanda till själv.  Vill du ha konditorisnygga dammsugare kan du efter att du har doppat ändarna i choklad och placerat dem på ett bakplåtspapper sedan flytta dem ett par gånger på bakplåtspappret innan de stelnar. Då får du snygga chokladändar. 

20 portioner

Ingredienser

Dammsugare med rester

Mjuk kaka 400 g
Margarin 150 g
Kakao Efter smak
Punsch Efter smak
Arraksessens/arom Efter smak
Marsipan 1000 g
Smält choklad 200 g
Smakneutral olja 1 msk

Dammsugare utan rester

Digestive kex/brago 150 g
Havregryn 2 dl
Mandelmass 100 g
Margarin 75 g
Strösocker 0.5 dl
Kakao 2 msk
Arraksessens/arom Efter smak
Marsipan 500 g
Smält choklad 200 g
Smakneutral olja 1 msk

Gör så här

Dammsugare med rester

ELLER DELA

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
1 Kommentar
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
No data was found
1
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!