Hej!
Hoppas allt är fint med er! Själv har jag det fint, min rygg har artat sig sedan förra veckan, bloggen knatar på för fulla muggar och snart är det banne mig jul dessutom! För mig som egenföretagare innebär det kanske inte riktigt exakt samma superledighet som för en del andra, men å andra sidan styr jag själv över vilka dagar jag vill vara ledig och inte, så jag lider inte av att det är en sån där ”arbetsgivarjul” i år.
Och framförallt så är ju julen ett tillfälle att umgås med sin familj och att få äta sjukt mycket god mat! Jag vet att alla inte riktigt delar min överdrivna fascination vid julmat, men jag är verkligen så jäkla såld på rödbetssallad, kålsallader och köttbullar. Det är nästan lika bra som grillat. Men bara nästan 😉
Som ni kanske såg så lanserade jag en liten videoserie för någon vecka sedan som jag kallar ”Vegoskolan”. I sju korta videoavsnitt går jag snabbt igenom några enkla och användbara tips för hur man kan bli bättre på att laga vegetarisk och vegansk mat. Första avsnittet och inlägget i serien handlade om vegokorv, och det hittar ni här.
Nu har allra sju videos släppts, och jag kommer att spendera resten av december och januari med att göra ett supergediget tipsinlägg i veckan baserat på varje video. Ett av avsnitten handlar passande nog om just julmat, så här kommer veckans inlägg – en stor julbordsspecial!
Jag skrev om det vegetariska julbordet redan förra året, men tänkte att jag skulle ta vara på det bästa därifrån, samt utveckla det med lite fler tips och recept. Here we go!
Vad kan man äta på det vegetariska/veganska julbordet?
Det snabba svaret; nästan exakt samma saker som på det vanliga! Det lite längre svaret är att det så klart beror på vad du gillar och är ute efter. Det finns idag massor av enkla sätt att imitera de vanligaste kötträtterna på julbordet med antingen färdiga produkter (vegoköttbullar, vegokorv, vegoskinka osv), eller att göra dem själva (se recept här under!). En del grejer kanske är lite klurigare (typ gravad lax, lutfisk eller inlagd sill) men går absolut med lite fantasi och rätt recept, och en hel del av recepten och rätterna på julbordet är ju redan veganska eller vegetariska (till exempel grönkålssalladen, rödbetssalladen och brysselkålen!).
Om du inte gillar köttsubstitut så kan du ju absolut också använda andra grönsaksbaserade alternativ. Testa till exempel kikärtsbollar istället för köttbullar, ugnsbakad rotselleri istället för skinka och inlagd aubergine istället för sill. Eller kanske helt enkelt bara hitta på lite egna nya recept utifrån vad du gillar? Så länge du slänger in lite kål, apelsin, granatäpple, nötter och julkryddor så blir det direkt juligt! 🙂
Är ni både vegetarianer/veganer och köttätare i sällskapet så kan ni ju också självklart blanda lite, så det finns några proteinbaserade rätter av varje slag och sen en massa goda sallader, såser och tillbehör alla kan dela på.
Är du den enda vegetarianen/veganen på middagen/äter ute?
Jag brukar tycka att det är enklast att höra av mig till värden eller värdinnan lite i förväg för att kolla så det finns något för mig under kvällen. Det minskar ofta stressen både för den som ska laga maten i övrigt och som kanske inte alltid har jättebra koll, och för mig som slipper oroa mig för att känna mig utanför. Om värden/värdinnan inte känner sig helt 100 på vegetarisk/vegansk mat så erbjuder jag mig ofta att ta med lite korv, köttbullar och kanske en burk sill. Det finns nästan alltid möjlighet att steka på lite innan.
Gör det inte till en större grej än det behöver vara, ofta är folk dessutom väldigt nyfikna på att testa när det finns tillgängligt!
Äter du julbord ute så brukar de flesta ställen oftast kunna erbjuda ett veganskt eller vegetarisk alternativ, men det kan vara en bra idé att föranmäla att man äter vego.
Pinto har sammanställt en bra lista över veganska julbord i Sthlm, Göteborg och Malmö som ni hittar här! (Från 2015).
Bra och enkla halvfabrikat
Jag tycker verkligen inte att man ska skämmas för att servera köpta vegoköttbullar eller korvar på julbordet. Hur många köttätare stoppar sina egna korvar eller lägger in sin egen sill? Långt ifrån alla vågar jag nog gissa på 😉 Här är en lista på några av mina favoritmärken av några klassiska julbordsgrejer. Googla på deras namn för att hitta dem!
Köttbullar
- Anammas
- Quorns (nytt mkt bättre recept)
Prinskorv
- Hälsans köks cocktailkorvar
- Taifuns cocktailkorvar
Skinka (att griljera)
- Astrid och Apornas sk*nka
- Goodstores julskinka
- Quorns julspecial
Revbenspjäll (omarinerade)
- Oumph Filét
- Anammas filéer
- Fast tofu
Recept
Här är ett gäng av mina favoritrecept till julbordet! Jag kallar dem veganska ”köttnamn” för att folk ska fatta vad det ska efterlikna. Bara för att förekomma ev. frågor kring den grejen 🙂 Vissa av recepten har jag redan skrivit om, så de länkar jag till istället!
Hemmagjorda veganska julköttbullar
Dessa köttbullar är fantastiskt goda och enkla att göra. Krydda dem med dijonsenap och kryddpeppar för den där klassiskt juliga smaken. De funkar finfint att steka någon dag i förväg och sedan värma på i stekpannan precis innan servering.
Veganska revbenspjäll
Marinerade vegofiléer eller tofu som blir supergoda, sega och mustiga. Jag brukar äta dem med lite äppelmos till!
Auberginesill
Lättkokta auberginefiléer som läggs in i en 1-2-3 lag blir förvånansvärt likt inlagd sill. Ät den som den är direkt efter att den lagts in tillsammans med lagerblad, rödlök och dill, eller häll av lagen och blanda auberginen med en skagenröra, hovmästarsås eller röbetssallad för tre enkla variationer på vegosill!
Vegansk rödbetssallad
En av världens godaste röror. Utan tvekan! Jag gör min på hemmagjord veganmajonnäs, men om du får tag på någon bra köpevariant, eller äter ägg så går det finfint att göra på den också!
Ingredienser
- 200 g skivade inlagda rödbetor
- 1 stort grönt äpple
- 1,5 dl havrefraiche
- 1,5 dl majonnäs
- 1/2 rödlök
- 1 msk vanlig senap
- salt och svartpeppar
Veganmajonnäs
- 2 msk kikärtsspad
- 2 dl rapsolja
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk citronjuice
- salt och vitpeppar
- Mät upp kikärtsspad i en hög bunke. Häll ner rapsolja sakta i en tunn stråle samtidigt som du vispar intensivt med visp eller stavmixer tills du får en tjock kräm.
- Tillsätt övriga ingredienser och vispa därefter ev. ner lite mer rapsolja för att tjocka till majonnäsen på nytt.
Rödbetssallad:
- Finhacka lök, äpple och rödbetor i ca 5mm stora kuber.
- Blanda med alla övriga ingredienser och låt stå i kylen i 30 min innan servering.
Brysselkålssallad med apelsin och mandlar
Brysselkål är en riktig klassiker på julbordet, och verkligen sjukt underskattad!
Ingredienser:
- 300 g brysselkål
- 1/2 dl mandlar
- 2 apelsiner
- 1/2 rödlök
- 2 msk god rapsolja
- 1/2 dl kruspersilja
- salt och peppar
Gör så här
- Skölj och skär brysselkålen i hälften.
- Stek tills de får fin färg, ca 15 minuter, i stekpanna med rapsolja, salt och peppar.
- Skär skalet av 1 av apelsinerna och filéa. Rosta mandlarna i en stekpanna och grovhacka. Skiva löken tunt.
- Blanda hackad persilja, brysselkål, apelsinfiléer, mandlar och rödlök i en skål. Pressa över juice från den andra apelsinen, rapsolja, salt och peppar och toppa med lite extra persilja. Servera ljummen!
Griljerad rotselleri eller kålrot
Det här är ett jättegott och roligt sätt att variera julskinkan på. Jag föredrar personligen rotselleri över kålrot då den har en lite neutralare smak, men det är upp till dig vad du vill använda! Varför inte gå helt crazy och istället griljera ett helt blomkålshuvud kanske?
Ingredienser
- 1 stor rotselleri/kålrot eller blomkål
- 1 dl smör (gärna växtbaserat – floras är gott!)
- 3 msk fling- eller grovsalt
- 10 kryddpepparkorn
- 5 nejlikor
- 2 krm vitpeppar
Griljering
- 3 msk dijonsenap
- 3 msk grovkornig senap
- 2 msk kikärtsspad
- 2 msk socker
- 1-2 dl ströbröd
Gör så här
- Börja med att skala sellerin/kålroten noga, eller skölja blomkålshuvudet. Smörj därefter in det i ett tätt lager smör.
- Mortla salt tillsammans med kryddorna och täck den insmorda grönsaken helt i kryddblandningen.
- Baka i ugnen på först 200 grader i ca 10 minuter, och sedan 180 grader i ca 1-1-,5 timme tills den är mjuk rätt igenom och har fått fin färg.
- Ta ut ur ugnen. Blanda ihop alla ingredenser till griljeringen utom ströbröd och kleta försiktigt in grönsaken på nytt. Det räcker ofta med att bara hälla senapsblandningen överst och låta den rinna ner.
- Strö över ett tjockt lager med ströbröd och grädda sedan på 200 grader i 15 minuter, tills ströbrödet fått fin färg. Servera ljummen eller kall med en extra klick senap.