Tjenare!
Biff Stroganoff är Korvstroganoffens lite mindre kända storebror. Uppenbarligen gjort på biff istället för på korv, men också med lite mer karaktär och tryck i smakerna.
Den klassiska svenska korvstroganoffen görs ursprungligen enkelt med falukorv, tomatpuré, gul lök och grädde. Superenkelt och basic. Biffstroganoff är dock någonting helt annat. Här satsar vi på stora smaker och på kompexitet. Dijonsenap, dillfrön, svamp och rödvin ger tillsammans ett djup till den här pannan som verkligen måste testas!
Som namnet stroganoff kanske skvallrar om så är ju faktiskt varken korvstroganoff eller biffstroganoff ursprungligen svenska rätter utan kommer bägge två från Ryssland!
Enligt sägnen är den klassiska stroganoffen uppkallad efter den ryske Greven Stroganoff som tydligen sasknade tänder och därför behövde ha sitt kött färdigskuret. Lite oklart är det dock exakt vart det kommer ifrån men helt säkert är det att den första gången det dök upp i en kokbok var i en rysk kokbok 1871 och att en fransk kock som jobbat i St Petersburg vann gjorde rätten internationellt känd efter att han vunnit tävlingen L’Arte Culinare 1891! Iaf om du frågar Wikipedia!
Min version med vegokött och lite extra sojasås tog jag fram första gången till min kokbok Vegansk Husmanskost som kom 2019 och som sedan fick bli avsnitt nummer två i min TV serie med samma namn som visades på kanalen Godare 2020! Nu släpper jag alla avsnitt igen på Jävligt Gotts Youtube, så spana gärna in hur jag gör rätten och för guds skull – testa det själv! Det är jävligt gott!
Om du letar efter receptet hittar du det här eller längst ner i det här blogginlägget!