Vi har haft finbesök i köket av den persiska matdrottningen Maryam Madaresi @maryresi
Maryam är kokboksförfattare och inspiratör som brinner för att sprida kunskap om det persiska köket.
Ni har säkerligen sett henne laga mat i tv, eller kommit över något av hennes sagolika recept.
Vi hade Maryam på besök för att testlaga hennes rätter inför premiären av hennes kurs som går av stapeln den 23 februari, på plats hos oss på Jävligt Gott. Kursen är enligt oss en investering för den som vill lära sig att hitta nya smaker, vidga sina vyer inom matlagning, och såklart kunna hantera ett av världens smarrigaste kök: det persiska.
Låter det spännande, ska du kika in Maryams masterclass på Jävligt Gott Academy.
Har du hört om Limoo amani?
Persisk matlagning utmärks av sin komplexa smakprofil, fokus på färska ingredienser, och omsorgsfull tillagning. Det används också en hel del torkad lime, som går under namnet Limoo amani, (hoppas det blev rätt nu) vilket vi såklart tycker är oerhört spännande. Den torkade limen används med fördel i grytor och ger en aromatisk syrlighet som passar perfekt med övriga kryddor i det persiska köket.
Men visst har animaliskt protein en central del i det persiska köket?
Så är det. Kött från kyckling, lamm, eller fisk har en stor roll i det persiska köket. Men vilka vore vi om vi inte testar att tillsammans med vår persiska mästerkock göra en persisk klassiker: växtbaserad
Dagens rätt blev den klassiska grytan kallad Gheime. Det är en ljuvlig tomatbaserad gryta kryddad med saffran, lime, och kanel som vanligtvis serveras med lammkött men där vi nu enkelt byter ut det animaliska proteinet mot ett växtbaserat sådant. Denna gång blev det @juicymarbles filéer. Har ni inte testat så tycker vi att ni ska leta upp en butik som säljer dessa. Det går också bra att beställa online direkt därifrån. Filéerna kommer i tvåpack, är placerade i den övre prisklassen, men är otroligt imponerande. När kärlek till mat, en hållbar framtid, och techvärlden går ihop, så blir resultatet Juicy Marbles.
Behöver vi ens säga att det fungerade hur bra som helst att byta ut lammet mot ett annat protein?
Well, det fungerade förstås HUR bra som helst.
Receptet då? Ja det ligger i vanlig ordning uppe på hemsidan. Länk till det finns här
Vi är så taggade på Maryams masterclass, och rekommenderar verkligen er att kolla närmare på den om ni vill lära er mer, och inspireras av det persiska köket. Som vi misstänkte går det helt friktionsfritt att byta ut det animaliska proteinet även denna gång. Vi har ännu inte mött ett kök där det inte har lyckats 🙂