Använd kakrester (eller inte) för att göra dammsugare själv!
” Hemmagjorda dammsugare är otroligt mycket godare än köpta och här har du två recept att testa själv ”
– Karolina
Receptet: Dammsugare
Jag har haft med dammsugare i flera tidigare böcker men här har jag inkluderat en guide till hur jag rullar mina dammsugare, vilket verkar vara unikt. Det är otroligt enkelt och ger ett väldigt bra resultat så jag har fotograferat en guide till dig här. Det är lyxigt med en riktigt bra arrak till dammsugare. Jag rekommenderar arraksessensen från Stockholms Aeter- & Essencefabrik, men arraksaromerna i livsmedelsbutiker fungerar riktigt bra de också. Systembolaget har ibland arrak i sitt sortiment, men den är inte riktigt lika aromatisk. Punsch eller arrak kan användas i det äldre receptet som utgår från kakrester men det behövs inte om man saknar det hemma. Det ger inte lika stark smak som att använda essens eller arom, men man kan smaka av med båda. Arraken i de äldre recepten kan annars ersättas av rom eller uteslutas, jag föredrar arraksarom smakmässigt så jag brukar strunta i alkoholen. I många konditorsrecept används aprikosmarmelad för fukt om smeten blir för torr, men det är för att apriskosmarmelad används till mycket på konditorier och det kan ersättas av till exempel äppelmos. För kexen i det första receptet brukar jag använda till exempel Brago eller digestivekex. I recept med kaksmulor behöver man vara noga med att inte tillsätta allt av det fuktiga på en gång, till exempel punsch/arrak eller aprikosmarmelad, det kan behövas mindre än vad som är anigvet men det går alltid att lösa med att tillsätta mer kaksmulor eller havregryn för att få rätt konsistens. För gröna dammsugare används traditionellt färgen pistagegrön om du hittar den. Det är en blandning av grön och gul som man kan blanda till själv. Vill du ha konditorisnygga dammsugare kan du efter att du har doppat ändarna i choklad och placerat dem på ett bakplåtspapper sedan flytta dem ett par gånger på bakplåtspappret innan de stelnar. Då får du snygga chokladändar.
Att laga pizza hemma är en av mina absoluta favoritsysslor i köket – särskilt när jag får experimentera med nya smaker och prylar. Det är nog extra viktigt för mig som halvitalienare och kock att kunna leverera en riktigt bra pizza. Så när jag fick chansen att testa Panettis nya elektriska pizzaugn och underbara köksmaskin var det självklart att slå till med något extra gott. Resultatet? En ljuvligt krämig Pizza bianco med potatis och röd pesto.
Panettis Pizzetta Primo är både smidig och kompakt. Den tar inte upp särskilt mycket plats och funkar hur bra som helst att ha inomhus. Perfekt för oss som vill kunna baka pizza året om – även när det ösregnar ute. Jag älskar tanken på att inte behöva vara beroende av grillen eller en stor stenugn för att få till den där riktigt krispiga botten, och dessutom är detta något som är uppskattat för oss som bor i lägenhet.
“Ugnen tog inte upp mycket plats och det var toppen att den kunde stå inomhus. Jag kan fortfarande baka pizza en regnig dag!”
Snurr på grejerna – bokstavligt talat
En annan riktigt smart grej med Pizzetta Primo är att pizzastenen roterar automatiskt under gräddningen. Det kanske låter som en liten detalj, men om du har bakat pizza själv vet du hur lätt det är att bränna ena sidan medan den andra är halvfärdig.
“Jag älskar att ugnen roterar, för det är annars den svåraste biten att hålla koll på när pizzan gräddas så snabbt!”
Här får du istället en jämnt gräddad pizza varje gång – utan att behöva stå och snurra på den själv med pizzaspaden. Väldigt skönt!
Full kontroll med Panettis degblandare
Inför baket testade jag också Panettis degblandare med interaktiv skärm, och måste säga att den gjorde arbetet med degen till en ren och skär dröm. Du kan bläddra bland olika inställningar och recept, eller bara ställa in en timer – maskinen sköter resten!
“Den interaktiva skärmen på Panettis degblandare gjorde att jag inte behövde oroa mig för att hålla koll på degen eller tiden. Jag kunde bläddra bland inställningar och recept och välja det jag behövde – eller bara ställa in en timer. Maskinen skötte resten.”
En pizza du inte vill missa
Om du är nyfiken på pizzan jag bakade: vit pizza med potatis och röd pesto – hittar du receptet här. Det är en riktig umamibomb med krämig växtbaserad färskost, tunt skivad potatis och en pepprig röd pesto som lyfter smakerna.
Panettis pizzaugn & köksmaskin blev verkligen pricken över i:et – både för smakens och upplevelsens skull. Jag kan varmt rekommendera den till alla som vill ta sitt pizzabak till nästa nivå utan att behöva bygga om hela köket.
Och pizzan? Ja den fick högsta betyg av min italienska familj. Ett omdöme att lita på.
500KR i rabatt när du köper någon av produkterna från Panetti
Just nu får du 500kr i rabatt om du använder koden: javligtgott500. Spana in Panettis produkter, och börja snurra pizzor som verkliga proffs.Testa Panettis Köksmaskin PrimoMix och lika underbara Pizzaugn Pizzetta Primo för perfekt resultat.
Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!