Jag har haft med dammsugare i flera tidigare böcker men här har jag inkluderat en guide till hur jag rullar mina dammsugare, vilket verkar vara unikt. Det är otroligt enkelt och ger ett väldigt bra resultat så jag har fotograferat en guide till dig här. Det är lyxigt med en riktigt bra arrak till dammsugare. Jag rekommenderar arraksessensen från Stockholms Aeter- & Essencefabrik, men arraksaromerna i livsmedelsbutiker fungerar riktigt bra de också. Systembolaget har ibland arrak i sitt sortiment, men den är inte riktigt lika aromatisk. Punsch eller arrak kan användas i det äldre receptet som utgår från kakrester men det behövs inte om man saknar det hemma. Det ger inte lika stark smak som att använda essens eller arom, men man kan smaka av med båda. Arraken i de äldre recepten kan annars ersättas av rom eller uteslutas, jag föredrar arraksarom smakmässigt så jag brukar strunta i alkoholen. I många konditorsrecept används aprikosmarmelad för fukt om smeten blir för torr, men det är för att apriskosmarmelad används till mycket på konditorier och det kan ersättas av till exempel äppelmos. För kexen i det första receptet brukar jag använda till exempel Brago eller digestivekex. I recept med kaksmulor behöver man vara noga med att inte tillsätta allt av det fuktiga på en gång, till exempel punsch/arrak eller aprikosmarmelad, det kan behövas mindre än vad som är anigvet men det går alltid att lösa med att tillsätta mer kaksmulor eller havregryn för att få rätt konsistens. För gröna dammsugare används traditionellt färgen pistagegrön om du hittar den. Det är en blandning av grön och gul som man kan blanda till själv. Vill du ha konditorisnygga dammsugare kan du efter att du har doppat ändarna i choklad och placerat dem på ett bakplåtspapper sedan flytta dem ett par gånger på bakplåtspappret innan de stelnar. Då får du snygga chokladändar.
Ingredienser
Dammsugare med rester
Mjuk kaka | 400 g |
Margarin | 150 g |
Kakao | Efter smak |
Punsch | Efter smak |
Arraksessens/arom | Efter smak |
Marsipan | 1000 g |
Smält choklad | 200 g |
Smakneutral olja | 1 msk |
Dammsugare utan rester
Digestive kex/brago | 150 g |
Havregryn | 2 dl |
Mandelmass | 100 g |
Margarin | 75 g |
Strösocker | 0.5 dl |
Kakao | 2 msk |
Arraksessens/arom | Efter smak |
Marsipan | 500 g |
Smält choklad | 200 g |
Smakneutral olja | 1 msk |