Karolinas nya recept gör det möjligt att föra fantasifulla biskvier till påsk
Receptet: Figurbiskvier
Jag älskar alla mandelkakor men jag älskar biskvier lite extra. 2010 när jag drog igång mitt veganska bakprojekt var det ett av de första bakverk som jag lade mycket tid på att veganisera då det faktiskt inte fanns några bra veganiserat recept. Idag mer än 10 år senare tittar jag lite extra på alla coola olika sorters biskvier som folk och bagerier gör vid högtider med de runda bottnarna. Många roliga figurer som pumpor, tomtar, monster och annat men jag hinner sällan leka med klara recept eftersom det finns så många roliga recept att veganisera. Mycket sällan arbetar jag ju heller fram egna recept, jag försöker ju veganisera alla typer av klassiska bakverk, inte hitta på nya, men sen jag tog fram receptet på tyska kanelmandelkakor insåg jag att när man gräddade dem i högre temperatur och med lite tjockare deg kunde man göra biskvier med utstickare! Med den här kavlingsbara degen fanns då en ny möjlighet för alla biskviälskare – figurbiskvier! Mina helt egna figurbiskvier! Här finns ingen begränsning. Bananbiskvi, körsbärsbiskvi, päsonbiskvi, kaniner, kycklingar eller hjärtan. Här syns figurbiskvier perfekta till påsk! Har du fått tag i vegansk mjölkchoklad eller vit choklad går det givetvis utmärkt istället för mörk choklad men då behövs sällan oljan i den smälta chokladen.
Vi vet att det är möjligt att servera kompromisslöst bra mat i alla Sveriges offentliga kök där hållbarhet och kundnöjdhet förenas. Vi vet dock att det är en utmanande resa dit.
Därför finns vi!
Vi har tillsammans över 25 års erfarenhet av att utbilda och utveckla Sveriges offentliga måltider och presenterar nu 360Metoden, en helhetslösning för att ta din kommun till nästa steg och vidare.
Vilka är vi?
Framtidens Offentliga Mat är ett samarbete mellan två av Sveriges främsta profiler inom hållbar mat i offentlig sektor: Gustav Johansson (Jävligt Gott) och Magnus Naess (Ecogusto). Tillsammans har de arbetat med över 60 kommuner och stora nationella projekt.
Magnus Naess
En av landets mest erfarna utbildare för offentlig sektor. Han har skrivit kokböcker för storkök, utvecklat Globala gymnasiets rikskända skolmat och utbildat tusentals kockar genom kurser och workshops.
Gustav Johansson
Opinionsbildare och grundare av Jävligt Gott. Kokboksförfattare, TV-kock och utbildare, tidigare restaurangägare (ChouChou). Har lett utvecklingsprojekt tillsammans med aktörer som Orkla, WWF och Sodexo.
Vad är problemet?
Vi har under flera år stöttat hundratals kommuner i arbetet med att utveckla den offentliga måltiden och ser återkommande utmaningar, men också många goda exempel.
Hållbarhetsarbetet är komplext och kräver insatser på flera nivåer. Det räcker inte att bara utbilda kockar utan mål, uppföljning och intern förankring.
För verklig förändring behövs ett helhetsperspektiv och en långsiktig plan, inte bara punktinsatser.
360Metoden – vårt arbetssätt
Vår metodik bygger på en helhetslösning där vi följer er hela vägen – från målbild till måltid.
Förankring
Grunden för lyckad förändring är förankrade strategier, tydliga mål och metoder för uppföljning. Vi hjälper er att utveckla dessa med checklistor, exempel och handlingsplaner.
Verktyg
Att skapa en omställning kräver rätt verktyg. Vi hjälper er att uppdatera era rutiner och arbetssätt och ger er nya konkreta metoder och recept att implementera i köken, i ledningsarbetet och i matsalarna.
Budskap
Förändring fungerar först när den förstås och välkomnas. Vi hjälper er att nå målgruppen med rätt budskap, kanaler och insatser samt att skapa ambassadörer bland gästerna och deras vårdnadshavare.
Vill ni veta mer om hur vi jobbar och kanske ta ett möte för att se hur vi kan hjälpa er kommun att ta nästa steg, oavsett hur långt ni kommit tidigare?
Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!