fbpx

Figurbiskvier

Karolinas nya recept gör det möjligt att föra fantasifulla biskvier till påsk

Receptet: Figurbiskvier

Jag älskar alla mandelkakor men jag älskar biskvier lite extra.  2010 när jag drog igång mitt veganska bakprojekt var det ett av de första bakverk som jag lade mycket tid på att veganisera då det faktiskt inte fanns några bra veganiserat recept.  Idag mer än 10 år senare tittar jag lite extra på alla coola olika sorters biskvier som folk och bagerier gör vid högtider med de runda bottnarna. Många roliga figurer som pumpor, tomtar, monster och annat men jag hinner sällan leka med klara recept eftersom det finns så många roliga recept att veganisera. Mycket sällan arbetar jag ju heller fram egna recept, jag försöker ju veganisera alla typer av klassiska bakverk, inte hitta på nya, men sen jag tog fram receptet på tyska kanelmandelkakor insåg jag att när man gräddade dem i högre temperatur och med lite tjockare deg kunde man göra biskvier med utstickare! Med den här kavlingsbara degen fanns då en ny möjlighet för alla biskviälskare – figurbiskvier! Mina helt egna figurbiskvier! Här finns ingen begränsning. Bananbiskvi, körsbärsbiskvi, päsonbiskvi, kaniner, kycklingar eller hjärtan. Här syns figurbiskvier perfekta till påsk! Har du fått tag i vegansk mjölkchoklad eller vit choklad går det givetvis utmärkt istället för mörk choklad men då behövs sällan oljan i den smälta chokladen.

16 portioner

Ingredienser

Biskvibottnar

Mandelmjöl 300 g
Florsocker 150 g
Aquafaba 75 g
Salt 1 nypa

Vaniljkrämsfyllning

Vaniljstång 0.5 st
Strösocker 40 g
Majsstärkelse 20 g
Matlagningsgrädde 200 g
Olja 25 g
Salt 1 nypa
Ev. en ngutta gul färg 1 st
Smörgåsmargarin 150 g
Florsocker 30 g

Chokladen

Mörk choklad 200 g

Gör så här

Biskvibottnar

Vaniljkrämsfyllning

Chokladen

ELLER DELA

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

0 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Hej!

Idag har vi ett nytt koncept här på Jävligt Gott som vi vill presentera! Vi kallar det ”Produkt i fokus” och det är ett samarbete med vårt nya systerbolag Foodbeat!

Man skulle kunna kalla Foodbeat för Jävligt Gotts B2B ben, där vi hjälper företag och restauranger med det som Jävligt Gott genom åren hjälpt konsumenter med – att hitta och att laga jävligt god mat med mer hållbara råvaror.

Ni kan läsa mer om Foodbeat här på bolagets hemsida. För här ska vi nu prata om den sak som bägge bolagen har gemensamt – dvs hållbara och jävligt goda produkter!

I en serie av inlägg har framöver kommer vi sätta fokus på fantastiska produkter som gör det lättare för restauranger och privatpersoner att laga mer hållbar mat utan att kompromissa med kvalitén eller smaken på maten som serveras.

Vi ska också vara tydliga med att alla produkter som vi lyfter fram här är kunder hos Foodbeat, där de betalar för att testas och att matchas mot inköpares efterfrågan och behov. Därför är detta inlägg att räkna som ett betalt samarbete. Det betyder dock inte att vi inte 100 % står bakom det vi säger här eller att vi kommer säga saker vi inte skulle ha gjort annars.

Så här såg det ut för några veckor sedan när vi genomförde en workshop med ett gäng inbjudna kockar i vårt testkök tillsammans med dem.

Produkt i fokus: Artonnaise

Kort info: Artonnaise är en ärtbaserad majonnäs utvecklad av det Stockholmsbaserade bolaget Smakamera. Det är en helt växtbaserad produkt som i dagsläget enbart säljs till restauranger och storkök.

Återförsäljare: De flesta stora grossisterna. Mer info hittas på deras hemsida: https://www.artonnaise.com/

Smak och egenskaper: Artonnaise är en tjock och mild majonnäs utan biton av ärta som funkar perfekt i alla sammanhang där en äggbaseradmajonnäs också skulle fungerat. Dess stora styrka ligger dock i att den binder syra och smaker otroligt bra utan att späs ut, vilket gör att den kan laddas med mer smak än en genomsnittlig majonnäs, oavsett ägg eller inte.

Pris: Ca 45 kr kg hos grossist.

Intressanta fakta: Artonnaise har funnits på marknaden i några år nu och fått otroligt bra genomslag. Bland annat har hamburgerkedjan Bastard Burgers helt bytt ut all sin majonnäs mot Artonnaise, så även ett antal mindre kedjor som Mackverket. Kombinationen av en mild majonnässmak, hög förmåga att binda smaker utan att tappa textur och extremt låg allergenhalt (ägg är en extrem allergen, väldigt få reagerar på ärta) gör den idealisk för verksamheten som vill behålla majonnäs på menyn, men minska allergener, klimatpåverkan och krångel.

Rekommenderas för: Restauranger som vill sänka sitt klimatavtryck, få färre allergener i sin verksamhet, minska krångel med flera olika produkter till olika målgrupper och dessutom inte höja sina råvarupriser. Dvs de flesta!

Recept med Ärtonnaise

Mackor med rödbetssallad

Matiga mackor med rödbetssallad, fetaost och sallad.

Lyxig Ceasarsallad

En ceasarsallad efter konstens alla regler, fast med kapris istället för anjovis i dressingen!

Tryffelburgare

En mastig burgare med stekt svamp, tryffelmajjo och picklad lök.

Fish n chips

En klassisk brittisk rätt, serverad med tartarsås och sötpotatispommes

Toast skagen

En klassisk svensk förrätt!

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

0
Kommentera gärna! :)x
()
x