Jag älskar alla mandelkakor men jag älskar biskvier lite extra. 2010 när jag drog igång mitt veganska bakprojekt var det ett av de första bakverk som jag lade mycket tid på att veganisera då det faktiskt inte fanns några bra veganiserat recept. Idag mer än 10 år senare tittar jag lite extra på alla coola olika sorters biskvier som folk och bagerier gör vid högtider med de runda bottnarna. Många roliga figurer som pumpor, tomtar, monster och annat men jag hinner sällan leka med klara recept eftersom det finns så många roliga recept att veganisera. Mycket sällan arbetar jag ju heller fram egna recept, jag försöker ju veganisera alla typer av klassiska bakverk, inte hitta på nya, men sen jag tog fram receptet på tyska kanelmandelkakor insåg jag att när man gräddade dem i högre temperatur och med lite tjockare deg kunde man göra biskvier med utstickare! Med den här kavlingsbara degen fanns då en ny möjlighet för alla biskviälskare – figurbiskvier! Mina helt egna figurbiskvier! Här finns ingen begränsning. Bananbiskvi, körsbärsbiskvi, päsonbiskvi, kaniner, kycklingar eller hjärtan. Här syns figurbiskvier perfekta till påsk! Har du fått tag i vegansk mjölkchoklad eller vit choklad går det givetvis utmärkt istället för mörk choklad men då behövs sällan oljan i den smälta chokladen.
Ingredienser
Biskvibottnar
Mandelmjöl | 300 g |
Florsocker | 150 g |
Aquafaba | 75 g |
Salt | 1 nypa |
Vaniljkrämsfyllning
Vaniljstång | 0.5 st |
Strösocker | 40 g |
Majsstärkelse | 20 g |
Matlagningsgrädde | 200 g |
Olja | 25 g |
Salt | 1 nypa |
Ev. en ngutta gul färg | 1 st |
Smörgåsmargarin | 150 g |
Florsocker | 30 g |
Chokladen
Mörk choklad | 200 g |