Citron och strössel gör denna enkla kaka precis lagom festlig och dessa används ofta som påskkakor, det går också utmärkt att baka kakan i en mindre sockerkaksform. Jag älskar strössel som dekoration på bakverk och veganiserar därför gärna kakor med en strösseltradition. Här har jag använt ett nytt recept på en sockerkaka som ger en saftig men lätt och luftig kaka. Var noga med att inte övervispa aquafaba och strösocker här eftersom kakan kollapsar då. Vispa tills smeten ljusnar och blir luftig men inte tills ribbonstage (googla så kan du se hur långt det inte får vispas). Jag har filmer på min Instagram kakboken.se om du vill se förklarat med film. Det steget är viktigt för att lyckas med bakverk som använder aquafaba istället för ägg.
10
portioner
Ingredienser
Citronkakan
Vegetabiliskt margarin | 70 g |
Citron, skalet | 1 st |
Vetemjöl | 210 g |
Bakpulver | 2 tsk |
Salt | 1 nypa |
Aquafaba | 80 g |
Strösocker | 185 g |
Vegetabilisk yoghurt | 75 g |
Vaniljextrakt | 1 tsk |
Glasyren
Florsocker | 180 g |
Vatten | Efter smak |
Färgglatt strössel | 1 st |