Hur ser processen ut för en tångbonde, är tång vår stora nästa hållbara satsning, och varför går processen så långsamt framåt? Vi djupdyker (jaja..) ner i tångens värld, med Nordic SeaFarm, ett av Nordens största algföretag, som berättar om att tången behövs för att ställa om till fler hållbara alternativ, och kanske till och med kan vara en betydande del i kampen mot klimatförändringarna.
Foto: LILJASFOTO I bild: Alexander Bohman, Tångbonde
Skribent: Sara Rödström
Det började med sex stycken marinbiologer
Hej Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic SeaFarm – berätta lite om er Nordic SeaFarm är ett av nordens största algföretag. Vi odlar alger i stor skala i havet utanför Grebbestad på västkusten. Vi säljer alger framför allt till livsmedel, men alger har otroligt många användningsområden utöver det. Vi säljer även en hel del till djurfoder, gödningsmedel, och biomaterial.
Hur gick tankarna vid uppstart av bolaget: Vad såg ni saknades på marknaden, och vilken plats ville ni ta? Företaget grundades av 6 stycken marinbiologer där syftet var att se hur en storskalig tångodling påverkar havets hälsa. Med fantastiska forskningsresultat, och ett antal restauranger i Sverige som hörde att det odlades svensk tång blev mycket intresserade, och då bestämde de sig för att skapa ”kostar-alg” som de hette de första åren. Till en början var det endast fokus på livsmedel.
Berätta för oss okunniga om hur processen ser ut. Hur odlas, och skördas tången? Hur ser ett år ut med det praktiska arbetet för en tångbonde? Man får bara odla tångarter som naturligt förekommer i våra svenska vatten. Under vår/sommar plockar vi in moderplantor från området där vi ska odla tången i vårt laboratorium på Tjärnö. Där får vi plantorna att föröka sig, och dessa ”tångbebisar” fäster vi på rep som vi sedan planterar i havet under sepember-oktober. Repen ligger horisontalt under vattenytan, ca 1-2 meter under ytan. De måste ligga tillräckligt nära ytan för att solljuset ska kunna nå tången. Sedan växer den i havet under vintern och så skördar vi i mars-april. Vilket gör tången till den första primören för året i Sverige!
LILJASFOTO
Varför ska vi använda mer tång, och vilka områden kan den användas inom? Tången har otroligt många användningsområden. Allt ifrån livsmedel, till material till förtjockningsmedel till kosmetik och djurfoder. Vi fokuserar framförallt på livsmedel och biomaterial. Vi ska använda mer tång därför att det är en otroligt funktionell råvara, den är en av världens mest hållbara råvaror (då den växer utan både gödningsmedel och sötvatten) och använder ingen odlingsbar mark på land som vi har ont av. Den binder CO2 och andra näringsämnen när den växer, vilket renar våra hav. Just inom livsmedel är den en fantastisk smaksättare och har många funktioner som gör att mat blir både saftigare och får bättre konsistens.
Är tång en råvara som vi kommer behöva använda mer av som livsmedel? Tång är en råvara som är både nyttig och god, och som vi kan bli självförsörjande på i både Sverige och Europa. Det finns mycket yta i havet att använda för tångodlingar och odla mat på ett hållbart sätt är något vi måste göra. Givet planetens mående måste vi göra vad vi kan för att konsumera bättre råvaror, och tången är ett fantastiskt alternativ.
Det låter som den perfekta råvaran.Skulle tångodling kunna vara någonting som privatpersoner kan ägna sig åt? Absolut. Idag är tyvärr inte efterfrågan stor nog för att de stora matkedjorna vill bry sig vilket är jättetråkigt, för finns tången inte tillgänglig att köpa för privatpersoner hur skall vi då lära oss att laga mat med den? Det finns vissa nätbutiker som säljer tång här i Sverige tex. lillahavsbutiken.se annars är det mest tillgängligt för restauranger att få tag på råvaran. Sen är det fullt möjligt för privatpersoner att lära sig mer om tång genom att plocka den vilt, men det är endast för privatbruk.
Har ni sett en ökad konkurrens inom branschen? Tyvärr inte. Desto fler tångprodukter och tångföretag det finns i branschen, ju bättre är det för alla bolag. Tyvärr är det så att vi ser färre bolag som vågar satsa på tång, vilket ger oss en marknadsledande position, men utan något särskilt motstånd.
Ser ni en ljus framtid för tångbranschen? Det gör vi verkligen! Eftersom tången har så otroligt många användningsområden är det en fantastiskt näringsrik, och funktionell produkt – och vi ser ökat intresse från industrin att jobba med tång. Kunskapen är fortfarande väldigt låg så saker och ting tar tid. Men vi ser otroligt positivt på framtiden och tror verkligen att tången kommer vara en av de saker som kommer vara med och bekämpa klimatförändringar.
Finns det några eventuella hinder för branschen, som till exempel klimatförändringar, och uppvärmda hav? Olika arter trivs i olika vattentemperaturer. Risken finns när vattnet blir varmare här att vi får andra mer ”tropiska” arter, och risken är då att tex. vår svenska sockertång kanske inte trivs så bra. Det får framtiden utvisa.
Berätta om var ni befinner er idag, och om era spännande projekt framåt Vi har precis skapat ett JV bolag inom biomaterial som heter Manatee Biomaterials tillsammans med Stockholmsbolaget FutureLabs & Partners. Det är mycket spännande som händer på den fronten. Till hösten ska vi utöka vår odlingskapacitet så den totala skörden 2026 kommer bli den största någonsin. Vi har redan fått en bokning på några antal ton till 2026 så det går verkligen i rätt riktning med volymen.
Det låter otroligt! Vad är era drömmar och visioner framåt, och vad hoppas ni att uppnå inom de närmsta åren? Drömmar är att tång blir ett mer accepterat livsmedel både i Sverige och Europa. Många har tyvärr aldrig ens smakat på tång, och har de det så är det asiatisk tång. Vi har extremt hög kvalitet på den svenska tången, och detta uppmärksammas även utomlands. Vi hoppas att den svenska tången får ännu mer uppskattningen här i Sverige, och i världen generellt.
Vi publicerar löpande krönikor, artiklar, intervjuer, och ledare som både är signerade och som Jävligt Gott. Vill du också vara med och föra samtalet om hållbar mat framåt på riktigt? Hör av dig till ledarsidan@javligtgott.se, gärna med en färdig text!
ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?
Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!