Det här receptet ger en otroligt saftig, nästan kladdig vegansk morotskaka, som annars är svårt att lyckas med då mängden morot i originalrecepten är svår att få till i veganska recept. Dadlarna bidrar med fukt och ger samma effekt i bakverket och morotskaka passar oväntat bra med karamellsmaken från dadlarna, speciellt kombinerat med kardemumma som är min favoritkrydda här, har du inte testat morotskaka med kardemumma tidigare tycker jag du ska ge det ett försök! Vill man kan man absolut byta kardemumma mot kanel eller tillsätta lite extra kanel och ingefära i smeten. Vegansk Philadelphiaost är grunden i frostingen som här är smaksatt med skalet från citron och lime för att bryta mot den söta kakan. Det är viktigt att ha en kraftig visp, gärna med en ballongvisp för att få till en luftig färskostfrosting. Det är också viktigt att margarinet är rumsvarmt. Skär frostingen sig kan man antingen vispa ner lite extra florsocker tills den går ihop fint igen eller så kan man vispa ner lite extra mjukt margarin.
Ingredienser
Morotskakan
Morötter, skalade | 200 g |
Urkärnade dadlar | 165 g |
Olja | 90 g |
Aquafaba | 125 g |
Strösocker | 180 g |
Vetemjöl | 210 g |
Mald kardemumma | 1 tsk |
Muskot | 0.5 tsk |
Bakpulver | 1 tsk |
Bikarbonat | 3 krm |
Salt | 0.5 tsk |
Vegansk Philadelphiafrosting
Rumsvarmt smörgåsmargarin | 110 g |
Philadelphiaost, vegansk | 70 g |
Florsocker | 90 g |
Salt | 1 nypa |
Citron, skalet | 1 st |
Lime, skalet | 1 st |